Degustacija vina Pelješac: Vino 2022. | Betula Trpanj

Degustacija vina Pelješac: Vino 2022. | Betula Trpanj

Degustacija vina Pelješac: U suradnji s dragim kolegama i prijateljima iz caffe bara Betula u Trpnju kroz rujan i kolovoz 2022. održavali smo degustacije vina na kojima smo prezentirali vinare s poluotoka Pelješca. Ovu godinu cilj je bio upoznati vas s vinima iz Kune Pelješke i njihovim proizvođačima.

Degustacija vina Betula Trpanj

Degustacije vina u Betuli smo započeli 01.07.2022. i završili 26.08.2022. Hvala ovim putem svima koji ste nam pružili podršku svojim dolaskom, mišlju, riječju, djelom i propustom. Nadamo se da se vidimo i iduće godine.

Ideja je bila predstaviti vam raznolikost ponude peljeških vina i ne zaboraviti naglasiti ono po čemu smo najpoznatiji pa i najbolji. Naravno, govorimo o vinima sorte plavac mali, u terminima najboljih svakako onih vina s pozicije Dingač, a i drugih položaja poluotoka Pelješca.

Moramo napomenuti da su vina i vinari iz Kune Pelješke koje smo prezentirali samo mali dio ponude vina iz Kune Pelješke. Osim četiri s kojima smo vas upoznali Kuna Pelješka broji još pet i više vinara s dvadesetak i više etiketa. Svakako ako se nađete na Pelješcu Kuna Pelješka je interesantna destinacija eno-gastro turizma. Ne zaboravite da uz dobro vino kunovskih vinara možete jednako dobro jesti u Agroturizmu Antunović.

Kako je krenulo

Spontano, na jednoj popodnevnoj kavi u pripremama za sezonu. Kuhalo se to po našim glavama utiho i puno prije no što se dogodilo. Znamo s naše strane, slobodno se može reći godinama, sumnjamo da je puno drugačije i s kolegama iz caffe bara Betule.

Uglavnom, zaživio Okusime.com, zaživjela Betula, vanjski šank koji je Valerio napravio još godinu prije pronašao je svoju novu ljubav i krenule su degustacije vina peljeških vinara u Betuli.

Vina koja ste imali priliku kušati

Postup Palihnić | Kuna Pelješka

Odlučili smo započeti jednim klasičnim primjerkom vina sorte plavac mali, naše najznačajnije sorte vinove loze. Dingač smo ostavili kao šećer na kraju. Ovaj put odabrali smo Postup vinarije Vina Palihnić iz Kune Pelješke. Odlično vino koje je zadovoljilo nepca publike, bilo traženo i narednih dana pa je na kraju ostalo i trajno na vinskoj karti Betule.

Pošip Jurović | Kuna Pelješka

Ipak je ljeto, možda malo teško vrijeme za crna vina pa smo nakon Postupa uživali u bijelom vinu sorte pošip vinarije OPG Jurović ne bi li se malo osvježili. Osvježili smo se pošteno, poneki i previše. Inače, u okviru osam degustacija koje smo održali, ovo je bilo najprodavanije vino. Poprilično traženo pa je isto kao i Palihnićev Postup ostalo trajno u ponudi na vinskoj karti Betule.

Sagul Orange Vina Violić | Kuna Pelješka

Orange vina na Pelješcu proizvodi samo nekolicina vinara. Nadamo se da će ih biti i više. Za degustaciju u Betuli odabrali smo Sagul Orange vinarije Vina Violić iz Kune Pelješke. Interesantno vino punog okusa, maceriranog rukatca (maraštine) koji je odležao u hrastu. Puna su ga usta intenzivnog okusa i jantarno žute boje opet dovoljno osvježavajuće da malčice ohlađen odlično paše vrućim ljetnim danima.

Rose Monte Cristo Vina | Kuna Pelješka

S osvježenjem smo nastavili zahvaljujući Roseu vinarije Monte Cristo iz Kune Pelješke. Tu večer je bilo veselo, svježe i lagano istovremeno. Hvala obitelji Totić iz Kune. Vino je ostalo trajno u ponudi na vinskoj karti Betule.

Pošip OPG Vina Violić | Kuna Pelješka

Srce sezone, kraj srpnja, početak kolovoza kao spasitelj dana pojavljuje se Pošip vinarije OPG Vina Violić iz Kune Pelješke. Još jedno veselo veče u opuštenoj atmosferi okruženi kamenim kućama pjace ispred Betule potvrdili su poziciju kao idealnu za ovu vrstu događanja. Nadamo se uskoro i malom festivalu. Al o tom više u budućnosti, nekad, kad dođe vrijeme.

Dračevica Plavac Mali OPG Jurović | Kuna Pelješka

Je vruće i više pašu bijela vina ali ovo vino jednostavno nismo mogli izostaviti. Značajno je utoliko što je prvo vino s vlastitom etiketom iz privatnog vlasništva proizvedeno na poluotoku Pelješcu. Više o Dračevici i njenoj povijesti možete pročitani u članku. Odlično crno vino, snažno opet balansirano, dovoljno mekano i pitko, kompleksnih aroma i nota koje se odlično nadopunjuju. 

Dingač OPG Vina Violić | Kuna Pelješka

Kako je Dračevica izazvala oduševljenje i kod domaće i inozemne publike smatrali smo kako je dobra prilika nastaviti u istom tonu i nadograditi iskustvo Dingačem. Odabrali smo Dingač Sagul vinarije OPG Vina Violić. Bili smo u pravu. Vino je ekstra, u rangu Dingač Riservi. Svaka pohvala i hvala Violićima, uživali smo. 

Za kraj Pošip Totić i Rose Violić

Sezonu degustacija priveli smo kraju bijelim vinom Pošip Obitelji Totić i Rose vinom Vina Violić. Ostavili su nam u ustima dah svježine kao uspomenu dok čeznemo za idućim susretima u Betuli i uživanju u vrhunskim vinima poluotoka Pelješca. Degustacija, vino, Pelješac, sinonimi su za vrhunsko iskustvo delikatnih vinskih okusa i mirisa.

Uzdravlje, vidimo se i iduće godine! Navratite, popratite društvene mreže Okusime.com i Betula Trpanj.

Galerija

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja