1. OPĆE INFORMACIJE

Web stranica www.okusime.com (u nastavku “mi” ili Okusime.com) je u vlasništvu Tonija Ostoje odnosno Obrta Ostoja, Kuna 24, 20244 Kuna Pelješka, Hrvatska, OIB: 20786109936, MB: 98238230.

Na ovoj stranici možete pronaći detalje o uvjetima korištenja (ili ih preuzeti ovdje) koji su podijeljeni u tri skupine:

2. PRAVILA ZAŠTITE PRIVATNOSTI

Ovim Pravilima zaštite privatnosti želimo vas upoznati koje vaše osobne i ostale podatke prikupljamo, na koji način ih prikupljamo i obrađujemo, u koje ih svrhe koristimo, koliko dugo i gdje ih čuvamo, na koji način ih štitimo i koja su vaša prava povezana s vašim podacima.

2.1 KOJE SVE PODATKE PRIKUPLJAMO

 • osnovni osobni podaci o korisniku (ime i prezime, adresa, adresa za isporuku, naziv poduzeća);
 • kontaktni podaci i podaci o vašoj komunikaciji s nama (e-mail adresa, telefonski broj, datum, vrijeme i sadržaj poštanske ili email komunikacije);
 • kanali i kampanje – izvor preko kojeg je korisnik došao u kontakt s nama (internetska stranica, oglasna kampanja, društvene mreže itd.);
 • podatke o korisnikovim narudžbama i izdanim računima (datum zaprimanja i izvršenja narudžbe, kupljeni proizvodi, cijene kupljenih proizvoda, konačni izbor narudžbe, način plaćanja, adresa za dostavu, broj i datum izdavanja računa, oznaka osobe koja je izdala račun, itd.) te podatke o rješavanju reklamacija proizvoda;
 • statistički podaci o korisnikovoj upotrebi internetske stranice (datumi i vrijeme posjeta internetske stranice, posjećene stranice tj. URL-i, vrijeme zadržavanja na pojedinoj stranici, broj posjećenih stranica, ukupno vrijeme posjete internetske stranice, kretanje na internetskoj stranici, lokacija i ostali demografski podaci, operativni sustav, vrsta uređaja, internet preglednik i slično.
 • podatke iz dobrovoljno ispunjenih obrazaca sa strane korisnika, npr. u okviru nagradnih igra, kontakt formi, prijave na newsletter, kupnji proizvoda ili usluga;
 • druge podatke koje korisnik dobrovoljno ispuni kod zahtjeva na određene usluge, koje te podatke zahtijevaju.
 • ne sakupljamo i ne obrađujemo vaše osobne podatke, osim kada nam vi to omogućite tj. za to date privolu. Npr. kod narudžbe proizvoda ili usluga, kada se prijavite na primanje e-mail obavijesti, sudjelujete u nagradnoj igri, kontaktirate nas putem kontakt formi i na druge načine ili kada za skupljanje osobnih podataka postoji zakonska podloga ili za obradu imamo zakonit interes.

2.2. NA KOJI NAČIN PRIKUPLJAMO PODATKE I U KOJE SVRHE IH KORISTIMO

Kontakt obrasci – prikupljamo podatke koje nam dostavite ispunjanjem polja kontakt obrazaca (formi) i koristimo ih isključivo u svrhu odgovora na vaše upite ili odgovora na ostale vaše zahtjeve. Podaci uneseni u kontakt obrasce nisu javno vidljivi na našim stranicama.

Komentari – prikupljamo podatke koje nam dostavite ispunjanjem polja forme za komentare i koristimo ih isključivo u svrhu odgovora na vaše komentare. Lažno predstavljanje ili predstavljanje u ime treće osobe, vrijeđanje, govor mržnje i slično strogo je zabranjeno i kažnjivo zakonom. Za svaki komentar zadržavamo pravo bez objašnjenja ga obrisati  ili ne objaviti.  Na stranicama se javno prikazuje vaše ime, prezime i sadržaj komentara. E-mail adresa se ne objavljuje javno.

Prijava na newsletter – putem obrasca za prijavu na newsletter prikupljamo podatke o vašoj e-mail adresi koja se javno ne prikazuje na našim stranicama. Služi isključivo za slanje obavijesti o novim člancima i ostalim novostima na stranici uključujući nagradne igre i darivanja te propagandnim materijalima o proizvodima i našim uslugama ili uslugama naših partnera.

Obrasci pri kupnji – prikupljamo podatke koje nam dostavite ispunjanjem polja prilikom kupnje na našoj web stranici poput adrese, broja telefona, e-mail adrese itd. Kupnjom proizvoda pristajete na primanje naših promo obavijesti vezanih za proizvode koje ste kupili putem e-maila, al ne i primanje svih email (newsletter) obavijesti. Ako to želite s tih obavijesti se možete u bilo kojem trenutku odjaviti klikom na odgovarajući link u podnožju svake promo e-mail obavijesti vezane za proizvode koje ste kupili. Želite li primati naše druge e-mail (newsletter) obavijesti potrebno se prijaviti na stranici Newsletter.

Obrasci za registraciju i prijavu na web stranicu – prikupljamo podatke i obrascima koji omogućuju registraciju i prijavu na našu webstranicu. Npr. na našu se stranicu možete registrirati prilikom kupnje proizvoda na koraku plaćanja. Na taj način prilikom iduće kupnje možete se registriranim podacima prijaviti pa neće biti potrebno ručno ispunjati vaše osobne podake i podatke o dostavi.

Automatsko prikupljanje podataka, podaci prikupljeni od treće strane i ugrađenih sadržaja treće strane – prilikom korištenja naše stranice u svrhu što boljeg korisničkog iskustva ili poboljšavanja sadržaja stranice automatski prikupljamo i podatke koji nisu osobni. Prikazujemo sadržaje ili linkove drugih stranica čija se pravila privatnosti mogu razlikovati od naših.

2.2.1. O automatskom prikupljanju podataka, podacima prikupljenim od treće strane i ugrađenim sadržajima treće strane

Podaci te vrste koje prikupljamo i koristimo su:

 • kolačići
 • statistički podaci
 • sadržaji i značajke društvenih mreža
 • sadržaji i značajke trećih strana

2.2.2 O kolačićima

U svrhu poboljšavanja korisničkog iskustva pregledavanja i sadržaja naše web stranice koristimo kolačiće. Prilikom prve posjete naše web stranice prikazat ćemo vam upozorenje o korištenju kolačića. Imate mogućnost prihvatiti korištenje svih kolačića klikom na gumb “OK” ili samo osnovnih koji su nužni za funkcioniranje stranice.

Što je kolačić

Kolačić je informacija spremljena na računalo odnosno web preglednik u obliku tekstualne datoteke od strane web stranice koju posjetiš. Uobičajeno je da sprema tvoje postavke i postavke za web stranicu, kao što su na primjer preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvoriš istu web stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže vaše prethodne odabire.

Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići su oni koji se brišu prilikom zatvaranju internetskog preglednika. Pohranjuju se u memoriji internet preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju privremene podatke, poput identifikacijskog broja sesije ili proizvoda u košarici kod nekih web trgovina.

Što su stalni kolačići?

Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web stranice trajnije pohranjuju podatke. Na primjer to može biti vaša potvrda da prihvaćate kolačiće. Stalni kolačići mogu ostati na računalu danima, mjesecima, a neki čak i godinama. Naravno stalne, a i sve druge kolačiće možete obrisati. O tome više možete pročitati u odjeljku niže na ovoj stranici.

Što su kolačići od prve strane?

Kolačići prve strane su oni kolačići koje kreira stranica koju pregledavaš.

Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane su oni kolačići koje ne postavlja stranica koju pregledavaš nego neka druga stranica ili servis koji se koristi na toj stranici. Na primjer to mogu biti kolačići društvenih mreža jer stranica koristi funkcionalnosti dijeljenja sadržaja na društvenim mjestima, kolačići oglašivačkih mreža ako stranica prikazuje oglase ili kolačići za praćenje statistike.

Koje kolačiće koristimo?

Koristimo privremene i trajne kolačiće, kolačiće prve strane i kolačiće trećih strana.

 • KOLAČIĆI PRVE STRANE  su oni kolačići koje postavlja naša stranica, a potrebni su za funkcioniranje stranice. Kolačići koje koristimo su:
 1. Privremeni kolačići – Koristimo kolačiće sesija stranice i trgovine (rubrike proizvodi i webshop) koji pohranjuju identifikacijski broj sesije svakog posjeta i brišu se gašenjem internet preglednika. Omogućavaju funkcionalnosti poput prikazivanja nedavno pogledanih proizvoda. Koristimo i privremeni kolačić koji pomaže u sprječavanju malicioznih napada na stranicu. Također se briše gašenjem internet preglednika.
 2. Trajni kolačići – Kolačić wordpress platforme zadužen za omogućavanje funkcionalnosti prijave i registracije na stranicu. Traje 30 dana ukoliko ga ne obrišete prije. Koristimo i kolačić sesije web trgovine (rubrika proizvodi i webshop) koji traje 1 dan. Služi za pamćenje sadržaja vaše košarice. Koristimo i trajni kolačić koji pamti vaš odabir prihvaćenih kolačića.
 • KOLAČIĆI TREĆE STRANE su oni kolačići koje u vaš Internet preglednik postavljaju servisi koje koristimo na stranici. Njihovi uvjeti korištenja i privatnosti se mogu razlikovati od naših pa preporučamo da ih provjerite. Koristimo značajke dijeljenja sadržaja na Facebooku, Linkedinu, Pinterestu, Reddittu, Twiteru i aplikacijama za razmjenu poruka (Viber, Watsapp, Messenger) ili uslugu printanja i spremanja sadržaja u PDF formatu koji ako ih koristite postavljaju svoje kolačiće. Napominjemo da se kolačići navedenih društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka postavljaju tek kad neku od ikonica koje omogućavaju dijeljenje i kliknete. Inače se postavlja samo kolačić servisa Add to Any koji omogućava prikaz ikonica za dijeljenje sadržaja. Kolačići odnosno usluge trećih strana koje koristimo su:
 1. Google Analytics – Za praćenje statistika posjećenosti web stranice koristimo Google uslugu Google Analitics. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje. Obzirom prikupljene podatke o posjećenosti ne dijelimo s Googleom, anonimiziramo ip adresu i ne koristimo jedinstveni korisnički ID za identifikaciju posjeta kolačiće za praćenje statistika tretiramo kao osnovne i nismo dužni tražiti privolu.
 2. Google Fonts – Za prikazivanje fontova. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 3. Google Maps – Za prikazivanje zemljopisnih mapa koristimo Google uslugu Google Maps. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 4. Google ReCaptcha – Za sigurnosnu provjeru slanja podataka iz formi i borbu protiv spam komentara i poruka koristimo uslugu Google ReCaptcha. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 5. You Tube – Prikazujemo video Google You Tube servisa. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 6. Add to Any – Za omogućavanje dijeljenja sadržaja koristimo uslugu Add to Any. Politiku privatnosti Add to Any usluge možete provjeriti ovdje.
 7. Facebook – Dijeljenjem sadržaja na Facebooku kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Facebooka) Facebook na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Facebook koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 8. Instagram – Na stranici prikazujemo sadržaj Instagram profila. Kako Instagram koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 9. Viber – Dijeljenjem sadržaja na Viberu kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Vibera) Viber na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Viber koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 10. WatsApp – Dijeljenjem sadržaja na WatsAppu kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu WatsApp) WatsApp na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način WatsApp koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 11. Facebook Messenger – Dijeljenjem sadržaja na Facebook Messengeru kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Facebook Messengera) Facebook Messenger na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Facebook Messenger koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 12. Linkedin – Dijeljenjem sadržaja na Linkedinu kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Linkedina) Linkedin na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način WatsApp koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 13. Pinterest – Dijeljenjem sadržaja na Pinterestu kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Pinteresta) Pinterest na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Pinterest koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 14. Twiter – Dijeljenjem sadržaja na Twiteru kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Twiter) Twiter na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Twiter koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 15. Reddit – Dijeljenjem sadržaja na Redditu kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Reddit) Reddit na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Reddit koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 16. Print Friendly – Korištenjem usluge Print Friendly koja omogućava printanje dijelova naše stranice ili spremanja u obliku PDF dokumenta kroz funkcionalnost naše stranice koju omogućava Add to Any usluga (klikom na ikonicu Print Friendly) Print Friendly na vaše računalo postavlja kolačić. Na koji način Print Friendly koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 17. Mail Chimp – Kolačić koji omogućuje upravljanje listom prijava i odjava primatelja newslettera.

Kako upravljati kolačićima?

Na našoj stranici možete odabrati prihvaćanje svih ili samo nužnih kolačića. Prihvaćanjem svih, u odnosu na osnovne kolačiće, dodatno dozvoljavate postavljanje kolačića servisa za dijeljenja sadržaja naših stranica na društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka. Želite li svoju odluku o prihvaćanju nužnih ili svih kolačića promijeniti možete to učiniti preko linka “Postavke kolačića” na dnu svake stranice.

Kolačićima možete upravljati i kroz postavke svojeg Internet preglednika. Kako to učiniti za tri najčešće korištena Internet preglednika provjerite na linkovima: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer.

Dodatno vam može koristiti i opcija onemogućavanje korištenja kolačića raznim oglašivačkim mrežama koje postavljaju kolačiće na vaša računala u svrhu prikazivanja oglasa sličnih vašim interesima odnosno sadržajima koje čitate na webu. Jedan od takvih servisa je European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)

2.2.3 Statistički podaci, sadržaji i značajke društvenih mreža  te sadržaji i značajke ostalih trećih strana

Statistički podaci

Kao što smo već spomenuli, za analizu posjećenosti stranice i ostale statistike koristimo Google Analytics servis. Podaci koje prikupljamo uključuju broj pregledanih stranica, broj korisnika, lokaciju i izvor s kojeg je korisnik došao na našu stranicu ili neke tehničke podatke poput rezolucije monitora, vrstu uređaja i slično.

Želite li biti sigurni da je praćenje statistika vaših posjeta onemogućeno nekoj web stranici možete instalirati dodatak svom Internet pregledniku koji će vam omogućiti uključivanje i isključivanje opcija praćenja.

Sadržaji i značajke društvenih mreža

Na stranicama prikazujemo sadržaje i značajke Instagram i Facebook društvenih mreža. Obzirom se njihova politika privatnosti može razlikovati od naše preporučamo da je provjerite na linkovima: Facebook, Instagram.

Sadržaji i značajke ostalih trećih strana

Osim servisa opisanih u poglavlju o kolačićima trenutno koristimo i Facebook Pixel. Njime prikupljamo statističke podatke o posjećenosti stranice i aktivnostima koje obavljate na našim webstranicama (npr. dodavanje proizvoda u kušaricu) i podatke koje ste podijelili sa Facebookom poput mjesta stanovanja, dobi i slično. Koristimo ih kako bi vam pružili što bolji sadržaj i u svrhu promocije na društvenim mrežama.

2.3. KOME SU DOSTUPNI VAŠI OSOBNI PODACI

Prikupljene osobne podatke obrađujemo uz obaveznu primjenu odgovarajućih pravnih, tehničkih i organizacijskih mjera sigurnosti kako bismo spriječili svaku neovlaštenu obradu podataka. Pristup vašim osobnim podacima ograničen je samo na Tonija Ostoju kao jedinog člana koji administrira ovu stranicu. Prikupljamo samo one podatke koji su nužni za predmetnu obradu.

2.4. S KIME DIJELIMO VAŠE PODATKE

Pristup vašim osobnim podacima mogu imati:

 • Host provider web stranice Hostinger.hr
 • Dostavne službe i proizvođači proizvoda koje kupite na našim stranicama
 • Ponuditelji slanja e-maila (MailChimp)
 • Ponuditelji rješenja za internetsko oglašavanje (npr. Google, Facebook)

Nećemo posredovati vaše osobne podatke trećim neovlaštenim osobama.

Podatke koje obrađujemo nećemo posredovati u treće države (izvan država članica Europskog gospodarskog prostora – članice EU te Island, Norveška i Lihtenštajn) ili u međunarodne organizacije.

2.5. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE PODATKE

Podatke čuvamo 5 godina ukoliko prije ne zatražite njihovo brisanje.

2.6. NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE

Na stranici koristimo SSL enkripcijski protokol kako bi osigurali sigurnu komunikaciju između vas koji koristite našu web stranicu i servera koji putem interneta prikazuje sadržaj. Na stranici koristimo i sustav zaštite protiv malwarea i vatrozid. Svi naši sustavi su zaštićeni kompleksnim lozinkama i korisničkim imenima. U sustavu koji omogućava prijavu na newsletter, promjenu lozinke ili registraciju koristimo autentifikaciju u dva koraka kako bi bili sigurni da ste promjenu ili prijavu zatražili baš vi.

Uz sve poduzete mjere ipak ne možemo garantirati 100% sigurnost prijenosa podataka preko interneta, web stranica, mobilnih aplikacija, računalnih sustava ili bilo koje druge javne mreže. Imajte na umu da, unatoč mjerama koje provodimo kako bismo zaštitili vaše podatke, prijenos podataka putem interneta ili drugih otvorenih mreža nikad nije potpuno siguran te da uvijek postoji rizik da neovlaštene treće strane mogu pristupiti Vašim osobnim podacima.

2.7. VAŠA PRAVA U ODNOSU NA VAŠE PODATKE

U svakom trenutku od nas možete zatražiti informaciju o obradi vaših osobnih podataka i zatražiti ostvarivanje sljedećih prava:

 • pristup podacima koji se odnose na vas
 • ispravak ili dopunu vaših osobnih podataka kako bi uvijek bili točni
 • brisanje osobnih podataka
 • ograničenje obrade osobnih podataka, npr. kada prigovarate točnosti osobnih podataka, a za vrijeme dok ne provjerimo njihovu točnost.
 • prijenos podataka (spremanje vaših podataka koji su nastali upotrebom korisničkog računa na vaše računalo ili drugi medij)
 • povlačenje suglasnosti za obradu podataka (npr. za primanje promotivnih poruka ili newslettera)

2.8. KONTAKT  I ODGOVORNA OSOBA ZA ZAŠTITU PODATAKA

Zahtjevi, pritužbe ili upiti koji se odnose na obradu i zaštitu osobnih podatka  možete uputiti na adresu elektroničke pošte info@okusime.com

Odgovorna osoba za zaštitu podataka je vlasnik ove stranice Toni Ostoja.

Sukladno važećim zakonskim propisima kojima je regulirana zaštita osobnih podataka svaki zahtjev/upit bit će riješen što je prije moguće, a najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja.

Prilikom kontakta i postavljanja navedenih zahtjeva uložit ćemo razumne napore da potvrdimo vaš identitet i spriječimo neautoriziranu obradu osobnih podataka.

3. UVJETI KORIŠTENJA STRANICE

Korištenjem bilo kojeg dijela Okusime.com stranice te svih njenih dijelova i funkcionalnosti potvrđujete da u potpunosti razumijete i prihvaćate aktualne uvjete korištenja i pravila privatnosti navedenih na ovoj stranici.

Niti jedan dio Okusime.com stranice ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti promoviranje nezakonitih svrha.

Okusime.com sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice.

Sve sadržaje Okusime.com portala koristite na vlastitu odgovornost i Okusime.com ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Obzirom da se dio sadržaja odnosi i na alkoholna pića i njihovu prodaju pristup stranici i takvim sadržajima je dozvoljen samo osobama starijim od 18. godina. Prilikom prvog pristupa našim stranicama zatražit ćemo vas potvrdu starosti. Dužni ste odgovoriti istinito. Ne odgovaramo za štetu nastalu lažnim predstavljanjem ili davanjem lažnog odgovora na upit o starosti.

3.1 AUTORSKA PRAVA

Okusime.com je nositelj autorskih prava na svim vlastitim sadržajima (tekstualni, video i ostali vizualni sadržaji ili audio materijali). Koristimo i sadržaj na koji ne polažemo autorska prava već imamo valjanu licencu za korištenje.

Neovlašteno korištenje sadržaja iz prethodnog odlomka i bilo kojih drugih dijelova stranice Okusime.com na način koji nije dopušten, odnosno naveden u ovim uvjetima korištenja ili drugim uvjetima korištenja ako se radi o sadržajima za koje samo imamo licencu za korištenje i nismo nositelji autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na stranici Okusime.com o tome je ovlašten izvijestiti Okusime.com na e-mail adresu: info@okusime.com. Svaku takvu prijavu ćemo razmotriti, a u slučaju potvrde prijave odnosno povrede autorskih prava takav sadržaj u najkraćem mogućem roku ukloniti.

3.2 KORIŠTENJE SADRŽAJA STRANICE OKUSIME.COM

NE DOPUŠTAMO

 1. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju važeći hrvatski propisi, uključujući neistinite, uvredljive, prijeteće, proste, zlostavljajuće, vulgarne, rasističke i druge sadržaje koji potiču mržnju bilo koje vrste, kao i sadržaje kojima se vrši povreda tuđeg autorskog prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, neovlašteno otkrivaju podaci koji predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu, privatne poruke, osobni podaci treće osobe ili se vrijeđa pravo na osobnost treće osobe.
 2. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja objavljenih na web stranici Okusime.com i društvenim mrežama u tiskanim i digitalnim medijima i materijalima na bilo koji način osim onih opisanih niže na stranici u kojima je definiran dopušten način korištenja naših sadržaja.
 3. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojih niste autor, odnosno nositelj autorskog prava i/ili drugih prava intelektualnog vlasništva na tim sadržajima te ukoliko nemate dozvolu autora za korištenje tih sadržaja.
 4. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju prava djece, pravo na privatnost ostalih korisnika i trećih osoba putem svih sadržaja na Okusime.com uključujući i komentare.
 5. Izričito ili prikriveno oglašavanje bilo kakvih proizvoda ili usluga putem svih sadržaja na Okusime.com uključujući i komentare.
 6. Korištenje sadržaja i funkcionalnosti Okusime.com na način koji može uzrokovati štetu nama, ostalim korisnicima, našim partnerima ili bilo kojoj trećoj osobi.
 7. Lažno predstavljanje sa svrhom prijetnje, manipulacije, prijevare ili dovođenja u zabludu nas, ostalih korisnika ili trećih osoba putem svih sadržaja na Okusime.com uključujući i komentare.
 8. Objavljivanje, slanje, učitavanje ili razmjenu neželjenih sadržaja u ime trećih osoba bez njihovog prethodnog pristanka ili traženja, uključujući i višestruko slanje materijala istog ili vrlo sličnog sadržaja (spamming), lančana pisma, piramidalne sheme, prijavu na newsletter, komentiranje itd.
 9. Bilo kakvo ometanje ili onemogućavanje korištenja Okusime.com drugim korisnicima.
 10. Svjesno objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja koji sadrže računalne viruse, crve, računalne kodove, datoteke i programe koji mogu imati za posljedicu ometanje, ograničavanje rada ili uništenje bilo kojeg računalnog programa ili bilo koje računalne i druge opreme.
 11. Neovlašteno prikupljanje, spremanje, prenošenje i korištenje bilo kakvih osobnih podataka korisnika Okusime.com.

DOPUŠTAMO

Korištenje i dijeljenje članaka Okusime.com web stranice i društvenih mreža

1. Bez prethodno pisanog odobrenja dozvoljavamo objavljivanje i dijeljenje članaka i ostalih tekstova s pripadajućim fotografijama objavljenim na web stranici Okusime.com:

– ako se tekstualni sadržaji prenose do maksimalno 500 znakova

– ako se navede link na original sadržaj s Okusime.com web stranice ili društvenih mreža te navede ili tagira Okusime.com kao autor. Za tiskane medije, na drugi način jasno naznačiti autora i izvor teksta.

2. Za prenošenje članaka u cijelosti potrebno je zatražiti odobrenje na e-mail adresi info@okusime.com

Korištenje i dijeljenje fotografija Okusime.com web stranice i društvenih mreža

 1. Bez prethodno pisanog odobrenja dozvoljavamo korištenje i dijeljenje fotografija objavljenih na Okusime.com web stranici i društvenim mrežama ako se navede ili tagira Okusime.com kao autor i postavi link na original sadržaj Okusime.com web stranice ili društvenih mreža ovisno odakle je fotografija preuzeta.
 2. Za korištenje fotografija bez navođenja Okusime.com kao autora i bez postavljanja linka na original sadržaj potrebno je zatražiti odobrenje na e-mail adresi info@okusime.com.

3.3 PRAVILA KOMENTIRANJA

Svim korisnicima Okusime.com web stranice i družtvenih mreža strogo je zabranjeno:

 • Prijetiti drugim korisnicima, autorima, administratorima ili subjektima članaka, a što može rezultirati i kaznenim progonom.
 • Iznošenje uvreda ili vrijeđanje bilo koje osobe ili skupine na temelju nacionalne, rasne, spolne, vjerske ili druge pripadnosti te govor mržnje i propagiranje nasilja.
 • Prikupljanje i objavljivanje osobnih podataka.
 • Objavljivanje neistinitih informacija o osobama i događajima, s ciljem zavaravanja ili klevete, te “trollanje”, odnosno namjerno provociranje drugih komentatora.
 • Oglašavanje, netematski sadržaj, spam, kršenje autorskih prava.
 • Upotreba psovki, osim u slučaju kada se koriste kao stilski izraz, odnosno kad nisu nekome izravno upućene.
 • Pisanje bilo kojim pismom osim latinice.
 • Vrijeđanje ostalih korisnika i njihovih komentara, autora članaka, te izravnih ili neizravnih subjekta članaka.
 • Nije dozvoljeno prijeteće ili nametljivo ponašanje, namjerno ometanje diskusija umetanjem repetitivnih i/ili nesadržajnih poruka i komentara.
 • Lažno predstavljanje i komentiranje u tuđe ime.
 • Korisnik je osobno odgovoran za sadržaj koji objavljuje ili čini dostupnim na našim stranicama, budući da ne možemo kontrolirati i/ili revidirati svaku objavu korisnika niti odgovaramo za sadržaj iste.

Okusime.com pridržava pravo ukloniti, premjestiti i/ili urediti svaku objavu koja po njegovoj slobodnoj nije primjerena bez prethodnog i budućeg obrazloženja

3.4 REGISTRITANI KORISNICI

Na stranici plaćanja i moj račun korisnici se imaju mogućnost registrirati. Registrirati se može samo punoljetna, potpuno poslovno sposobna osoba. Registracija je moguća samo ako prethodno prihvatite ove uvjete korištenja te nam dopustite da vaše osobne podatke koje unesete prikupljamo, obrađujemo i koristimo u skladu s našim Pravilima zaštite privatnosti.

Prilikom registracije dužni ste unijeti istinite osobne podatke. Za registraciju potrebno je unijeti e-mail adresu i zaporku. Podatke za prijavu dužni ste čuvati kao povjerljive podatke.

Ne preuzimamo odgovornost za štetu koja vama, drugim korisnicima ili trećoj osobi može biti uzrokovana zbog korištenja korisničkog računa bez autorizacije, odnosno druge zlouporabe podataka koji su dostupni na korisničkom računu. Ako uočite neautorizirano korištenje vašeg korisničkog računa, odnosno njegovu zlouporabu, molimo da nas o tome odmah obavijestite na adresu info@okusime.com

Registracija vam omogućuje pregled svojih nardužbi i praćenje statusa narudžbi. Isto tako, kod sljedeće kupnje ako se prijavite svojim korisničkim računom podatke o adresi, kontakt podatke i ostale koji su potrebni za završetak kupnje nećete morati ručno unositi nego će se popuniti automatski. Na stranici moj račun imate mogućnost i promijeniti svoje podatke poput adrese za dostavu i slično.

Brisanje svojeg korisničkog računa i podataka koje imamo o vama općenito možete zatražiti na e-mail info@okusime.com.

3.5 ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima isključujemo se od odgovornost:

 1. za bilo kakvu štetu nastalu korisnicima ili trećim osobama uslijed objavljivanja na web stranici i društvenim mrežama zabranjenih sadržaja te ostalih sadržaja suprotnih uvjetima korištenja od strane korisnika, trećih osoba, sponzora, oglašivača, itd.;
 2. za bilo kakvu štetu koju korisnici ili treće osobe prouzroče ili pretrpe u svezi s korištenjem web stranice i društvenih mreža Okusime.com, osobito u slučaju zlouporabe, uništenja ili oštećenja sadržaja ili funkcije, zlouporabe korisničkog računa i sl.;
 3. za štetu uzrokovanu drugim korisnicima ili trećim osobama zbog povrede njihovog autorskog prava ili drugih prava intelektualnog vlasništva, zbog objave ili učitavanja sadržaja od strane drugih korisnika na web stranici i društvenim mrežama Okusime.com;
 4. za štetu nastalu korisnicima i/ili trećim osobama uslijed privremene nedostupnosti web stranice i društvenih mreža Okusime.com, odnosno pojedinih sadržaja ili funkcija;
 5. za štetu koju oglašivači uzrokuju sadržajima reklama koje se objavljuju na web stranici i društvenim mrežama, putem svojih oglasnih stranica koje su dostupne korisnicima, a vezano za istinitost i točnost tih sadržaja, dostupnost reklamiranih proizvoda i usluga korisnicima;
 6. za bilo kakvu štetu prouzročenu korisnicima ili trećim osobama izmjenama ili ukidanjem pojedinih sadržaja, funkcija, usluga, dizajna, koncepcije Okusime.com web stranice, društvenih mreža ili korisničkih računa i ostalih sadržaja.

4. OPĆI UVJETI POSLOVANJA INTERNET TRGOVINE OKUSIME.COM

4.1 UVODNE ODREDBE

Članak 1.

 1. Internet trgovina je u vlasništvu Obrta Ostoja, odnosno Tonija Ostoje, Kuna 24, 20244 Kuna Pelješka, Hrvatska, upisan u obrtni registar u Dubrovniku, matični broj subjekta 98238230, OIB: 20786109936, osnovan s računom u PBZ banci broj HR1823400091160638467 u daljnjem tekstu Prodavatelj. Kontak podaci na koje nas možete kontaktirati su: telefon +385 91 5158 459 i e-mail info@okusime.com. Ovim Općim uvjetima poslovanja (dalje u tekstu: Opći uvjeti) uređuje se postupak naručivanja, ugovaranja, isporuke, plaćanja i reklamacije proizvoda Prodavatelja ponuđenih u Internet trgovini dostupnoj na internetskim stranicama www.okusime.com (dalje u tekstu: Okusime.com) kada se postupak podnošenja narudžbe obavlja putem samih internetskih stranica Okusime.com, elektroničkom poštom ili telefonom.
 2. Kupac je svaka fizička ili pravna osoba koja, uz registraciju na stranicama Okusime.com ili bez takve registracije, naruči proizvod iz ponude Prodavatelja na stranici Okusime.com, a čija narudžba bude prihvaćena od strane Prodavatelja na način utvrđen ovim Općim uvjetima.
 3. Posjetitelj stranice je svaka osoba koja putem sredstava elektroničke komunikacije pristupi na stranicu Okusime.com, te razgledava ponudu proizvoda i/ili podnese narudžbu proizvoda Prodavatelju.
 4. Korištenjem stranica Okusime.com, Kupac i/ili Posjetitelj prihvaća(ju) ove Opće uvjete i njihovu primjenu, a svoju upoznatost s istima kao i Uvjetima uručenja i izričitu suglasnost s njima dodatno potvrđuju prilikom podnošenjem narudžbe za pojedini proizvod te potpisom odgovarajuće isprave o uručenju prilikom isporuke kupljenih proizvoda. Prodavatelj može u svako vrijeme izmijeniti i/ili dopuniti Opće uvjete, te će tako promijenjene Opće uvjete objaviti na stranici Okusime.com.
 5. Ovi Opći uvjeti čine sastavni dio pojedinačnog ugovora o kupnji proizvoda koji se nalaze u ponudi trgovine Okusime.com, te isti istodobno predstavljaju i obavijest iz članka 57. Zakona o zaštiti potrošača, obavijest iz članka 12. Zakona o elektroničkoj trgovini kada je s obzirom na način podnošenja narudžbe primjenjivo, te obavijest iz članka 13. Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća (Opća uredba o zaštiti podataka koja se može vidjeti na vrhu ove stranice pod rednim brojem 2 i naslovom “Pravila zaštite privatnosti” ), (dalje u tekstu: Uredba).

 

4.2 UGOVOR O KUPNJI

SKLAPANJE UGOVORA O KUPNJI

Članak 2.

 1. Ako se narudžba podnosi putem internetskih stranica Okusime.com ili putem elektroničke pošte, ugovor o kupnji proizvoda između Kupca i Prodavatelja sklopljen je u trenutku kada Prodavatelj prihvati narudžbu Kupca i dostavi Kupcu potvrdu o prihvatu narudžbe elektroničkom poštom na adresu elektroničke pošte koju je Kupac naznačio prilikom postupka podnošenja narudžbe, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta.
 2. Ako se narudžba podnosi putem telefona, ugovor o kupoprodaji proizvoda između Kupca i Prodavatelja sklopljen je u trenutku kada Kupac zaprimi e-mail obavijest o prihvatu narudžbe na adresu elektroničke pošte koju je naznačio prilikom postupka podnošenja narudžbe, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta.
 3. Posjetitelji i Kupci su upoznati te prihvaćaju da Prodavatelj nema obvezu prihvatiti narudžbu ako ista na bilo koji način ne odgovara uvjetima utvrđenim ovim Općim uvjetima te bilo kojim drugim uvjetima naručivanja, odnosno kupnje objavljenih na stranici Okusime.com.
 4. U trenutku naručivanja pojedinog proizvoda, podrazumijevamo da su Kupac i Posjetitelj putem ovih Općih uvjeta i pristajanjem na njih, upoznati s ovim Općim uvjetima, Uvjetima korištenja stranice, Pravilima privatnosti i o:
 • tvrtki ili nazivu, matičnom broju, osobnom identifikacijskom broju, sjedištu, telefonskom broju i adresi elektroničke pošte Prodavatelja
 • proizvodu koji se nudi te njegovu nazivu,
 • glavnim obilježjima proizvoda,
 • cijeni proizvoda, uključujući sva porezna i druga davanja, te načinu izračuna cijene proizvoda,
 • troškovima prijevoza i isporuke proizvoda,
 • troškovima uporabe sredstava daljinske komunikacije u svrhu sklapanja ugovora,
 • načinu i uvjetima plaćanja te načinu, uvjetima i vremenu isporuke proizvoda,
 • načinu rješavanja prigovora Kupaca,
 • uvjetima, rokovima i postupku izvršavanja prava na jednostrani raskid ugovora,
 • potrošačkom pravu na raskid ugovora sklopljenog putem sredstava daljinske komunikacije,
 • situacijama u kojima je isključeno pravo potrošača na raskid ugovora,
 • postojanju odgovornosti za materijalne nedostatke proizvoda,
 • uslugama koje se nude nakon prodaje te uvjetima korištenja tih usluga (servisiranje i prodaja zamjenskih dijelova),
 • jamstvima koja se daju uz proizvod ili uslugu,
 • razdoblju u kojem ponuda ili cijena vrijede,
 • trajanju ugovora te uvjetima otkaza i raskida ugovora,
 • minimalnom roku u kojemu je Kupac vezan ugovorom, ako postoje,
 • ako je primjenjivo, funkcionalnosti digitalnog sadržaja, uključujući i potrebne mjere tehničke zaštite tih sadržaja,
 • ako je primjenjivo, o interoperabilnosti digitalnog sadržaja s računalnom ili programskom opremom za koju Prodavatelj zna ili bi morao znati,
 • o mehanizmima izvansudskog rješavanja sporova, odnosno o sustavima za obeštećenje, te načinu kako ih Kupac može koristiti.

 

U trenutku naručivanja pojedinog proizvoda, Kupac i Posjetitelj su putem ovih Općih uvjeta nadalje obaviješteni i o svrhama i osnovi obrade osobnih podataka, rokovima pohrane, te svim drugim informacijama iz Uredbe vidljive na vrhu ove stranice pod naslovom “Pravila zaštite privatnosti” .

Ugovor koji Kupac sklapa s Prodavateljem za kupnju proizvoda je jednokratan ugovor o kupnji proizvoda koji je realiziran isporukom proizvoda od strane Prodavatelja i izvršenim plaćanjem od strane Kupca sukladno ovim Općim uvjetima, pod uvjetom da ugovor prethodno ne bude raskinut.

NARUDŽBA

Članak 3.

 1. Kupac koji je fizička osoba može biti samo punoljetna i poslovno sposobna osoba. Ugovor u ime i za račun maloljetnika ili potpuno poslovno nesposobne osobe mogu zaključiti njihovi zakonski zastupnici, a djelomično poslovno sposobne osobe ugovor mogu zaključiti samo uz suglasnost njihovog zakonskog zastupnika. Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost za postupanje suprotno ovoj odredbi.
 2. Zabranjena je prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina. S tim u vezi, proizvodi za koje postoji takva zabrana prodaje uručuju se isključivo punoljetnim osobama, uz predočenje odgovarajuće osobne isprave u slučaju procijene da je Kupac ili osoba koja preuzima kupljeni proizvod, mlađa od 18 godina.
 3. Narudžba se putem internetskih stranica i elektroničke pošte trgovine Okusime.com može podnijeti sedam dana u tjednu, 24 sata na dan.
 4. Narudžba se može podnijeti putem internetskih stranica trgovine Okusime.com na način da Kupac ili Posjetitelj potvrdi opciju klikom na gumb „Naručite“ na internetskim stranicama plaćanja stranice Okusime.com.
 5. Narudžba se može podnijeti i putem elektroničke pošte na adresu info@okusime.com sa svim potrebnim podacima (ime i prezime Posjetitelja, adresa, željeni proizvod odnosno šifra/kod proizvoda, adresa elektroničke pošte). Narudžba je na ovaj način konačno podnesena u trenutku kada Posjetitelj pošalje elektroničku poštu sa svim potrebnim podacima te ju Prodavatelj uspješno zaprimi.
 6. Narudžba se može podnijeti i putem telefona pozivom na broj telefona +385 91 5158 459, svakog radnog dana od 8 do 21 h te subotom i nedjeljom od 10 do 21 h pri čemu će Prodavatelj zatražiti sve potrebne podatke (ime i prezime Posjetitelja, adresa, željeni proizvod odnosno šifra/kod proizvoda, adresa elektroničke pošte). Cijena poziva obračunava se prema cjeniku telefonskog operatera Kupca/Posjetitelja. Narudžba je konačno podnesenau trenutku kada Posjetitelj Prodavatelju u telefonskom razgovoru potvrdi sve potrebne podatke o narudžbi.
 7. Nakon podnesene narudžbe, Prodavatelj će posebnom elektroničkom porukom na adresu naznačenu prilikom podnošenja narudžbe obavijestiti Kupca/Posjetitelja o zaprimanju njegove narudžbe.Pripremu naručenih proizvoda za isporuku Prodavatelj će započeti nakon što zaprimi uplatu Kupca/Posjetitelja ako se radi o vrsti plaćanja “Uplata na račun”, “PayPal” ili “Kartično plaćanje”. Nakon zaprimljene uplate Kupac će dobiti e-mail obavijest da je narudžba prihvaćena. U tom trenutku status narudžbe će biti definiran kao narudžba “U obradi”. Statuse svojih narudžbi registrirani Kupci mogu pratiti na stranici Moj račun. Stavljanje narudžbe u status “U obradi”  smatra se kao trenutak prihvata narudžbe od strane Prodavatelja.Ukoliko se radi o vrsti plaćanja “Pouzećem” priprema naručenih proizvoda započinje u roku od 24 od trenutka zaprimanja narudžbe. Kupac/Posjetitelj će također u obliku e-mail poruke dobiti informaciju o prihvaćenoj narudžbi što znači da je priprema naručenih proizvoda za slanje započela. Status narudžbe u tom trenutku je “U obradi”.Ukoliko kod vrste plaćanja “Uplata na račun”, “PayPal” ili “Kartično plaćanje” kupac ne plati naručene proizvode u roku od 7 dana od trenutka kada je Prodavatelj zaprimio nardžbu, Prodavatelj ima pravo otkazati narudžbu o čemu će Kupac/Posjetitelj biti obaviješten putem elektroničke pošte.Kada je naručeni proizvod pripremljen za isporuku i predan dostavnoj službi, Kupac će putem elektroničke pošte na istu adresu koju je naznačio prilikom narudžbe dobiti potvrdu o tome. U tom trenutku Kupac će zaprimiti i informaciju o planiranom roku isporuke (uručenja) proizvoda.
 8. Status narudžbe možete provjeriti na stranici Moj račun ako ste registirani korisnik. Ako niste registrirani korisnik status narudžbe možete provjeriti pozivom na telefon +385 91 5158 459 ili porukom na e-mail adresu info@okusime.com.

 

OBAVIJEST O PROIZVODU ILI USLUZI

Članak 4.

 1. Prodavatelj se obvezuje putem trgovine Okusime.com davati Posjetiteljima i Kupcima jednoznačne, jasne, lako razumljive informacije o proizvodima koji se mogu naručiti. Pored navedenih informacija, Kupac i Posjetitelj može dodatne informacije o konkretnom proizvodu pronaći i na stranicama proizvođača ili kontaktom na telefonski broj +385 91 5158 459 i e-mail adresu info@okusime.com. Uz sav trud postoji mogućnost pojave grešaka vezanih za informacije o proizvodu prilikom unosa ili neažurnih podataka (npr. godina berbe vina) o proizvodima. Za sve podatke koji su kupcu ili posjetitelju jako važni i želi li kupac ili posjetitelj biti potpuno siguran u ispravnost podataka potrebno je napraviti provjeru s Prodavateljem putem e-mail poruke na info@okusime.com. Za eventualne greške pri ispuruci proizvoda vezanih za pogrešne informacije ukoliko kupac odnosno posjetitelj nije napravio provjeru Prodavatelj ne odgovara.
 2. Zbog velikog broja narudžbi koje se istovremeno predaju putem trgovine Okusime.com moguće je da informacija o raspoloživosti proizvoda ne bude istovjetna sa stanjem na skladištu.
 3. Ukoliko Prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti neki od naručenih proizvoda, kontaktirat će Kupca/Posjetitelja telefonski ili putem elektroničke pošte, te ga obavijestiti o navedenom. Kupac u tom slučaju ima mogućnost zatražiti zamjenski proizvod.
 4. Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode i mogu se manje ili više razlikovati od stvarnog izgleda proizvoda.

 

CIJENE

Članak 5.

 1. Cijene proizvoda u trgovini Okusime.com istaknute su za svaki pojedini proizvod, izražene su u eurima (€), uključuju PDV, te vrijede za sve načine plaćanja u trenutku podnošenja narudžbe.
 2. Prodavatelj napominje kako postoji mogućnost nastanka greške pri unosu cijena i podataka o proizvodu u trgovinu Okusime.com. U slučaju nastanka takve greške, Prodavatelj će postupiti sukladno članku 14. ovih Općih uvjeta.

 

POSEBNI OBLICI PRODAJE

Članak 6.

 1. Prodavatelj putem web stranice Okusime.com ima pravo periodično, po svojoj odluci, stavljati određene proizvode na akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonska sniženja i druge posebne oblike prodaje.
 2. Takvi proizvodi će biti dostupni pod istim uvjetima svim Kupcima/Posjetiteljima ili će biti dostupni Kupcima/Posjetiteljima određene, točno specificirane skupine, uz točno navođenje svih uvjeta i rokova trajanja takvih posebnih oblika prodaje.
 3. Nakon proteka roka posebnog oblika prodaje, Prodavatelj neće primati nove narudžbe po uvjetima koji se odnose na takvu prodaju kojoj je istekao rok.

4.3 PLAĆANJE KUPLJENIH PROIZVODA

NAČINI PLAĆANJA

Članak 7.

 1. Plaćanje kupljenih proizvoda putem trgovine Okusime.com vršit će se po modelu odabranom od strane Kupca na stranici plaćanja. Dostupno je nekoliko opcija plaćanja:
 • plaćanje pouzećem (gotovinom) prilikom uručenja pošiljke moguće je za sve oblike narudžbi;
 • uplata na račun – virmansko plaćanje odnosno plaćanje internet bankarstvom: moguće je za sve oblike narudžbi.
 • Jednokratno plaćanje karticama
 1. Plaćanje pouzećem: Ukoliko se Kupac odluči za plaćanje pouzećem pošiljke, Kupac je dužan platiti proizvod tek prilikom preuzimanja istog. Račun za naručeni proizvod Kupac je dužan podmiriti dostavljaču prilikom uručenja naručenog proizvoda. Plaćanje dostavljaču moguće je samo novcem u gotovini. Troškovi uručenja utvrđeni su detaljno u Uvjetima dostave proizvoda kupljenih na Internet trgovini Okusime.com objavljenim u tekstu niže na stranici. (u preostalom dijelu teksta: Uvjeti dostave).
 2. Uplata na račun: U slučaju odabira ove vrste plaćanja, na adresu elektroničke pošte Kupca naznačenu pri naručivanju Kupac će dobiti e-mail poruku sa svim podacima potrebnim za uplatu, uključujući broj računa na koji treba uplatiti vrijednost narudžbe. Uplatu potom izvršava korištenjem internet bankarstva ili načinom na koji inače plaća svoje račune – putem pošte, epošte, banke, Fine ili sl. Prodavatelj će, po zaprimljenoj uplati, potvrditi da je narudžba prihvaćena, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta, te poslati Kupcu naručene proizvode. Ukoliko uplata kupca nije vidljiva na našem računu u roku od 7 dana od zaprimanja narudžbe zadržavamo pravo otkazati narudžbu.
 3. Jednokratno kartično plaćanje: U slučaju odabira ove vrste plaćanja kupac izvršava plaćanje putem svoje kartice preko CorvusPay sustava plaćanja ugrađenog na našim stranicama. Prihvaćamo Mastercard, Maestro, Visa, Diners i Discover kartice. Corvus Pay koristi PCI DSS sigurnosni standard koji je definiran na globalnoj razini od strane najjačih kartičnih organizacija. Ne pohranjujemo podatke o vašim karticama u našem slustavu i na cijeloj stranici koristimo SSL sigurnosni protokol.

 

 

                          

 

IZJAVA O SIGURNOSTI ONLINE PLAĆANJA

Pri plaćanju na našoj web trgovini koristimo CorvusPay – napredni sustav za siguran prihvat platnih kartica putem interneta. CorvusPay sustav osigurava potpunu tajnost Vaših kartičnih i osobnih podataka već od trenutka kada ih upišete u CorvusPay platni formular. Platni podaci prosljeđuju se šifrirano od Vašeg web preglednika do banke koja je izdala Vašu karticu. Naša trgovina nikada ne dolazi u kontakt s cjelovitim podacima o Vašoj platnoj kartici. Također, podaci su nedostupni čak i djelatnicima CorvusPay sustava. Izolirana jezgra samostalno prenosi i upravlja osjetljivim podacima, čuvajući ih pri tom potpuno sigurnima.

Formular za upis platnih podataka osiguran je SSL transportnom šifrom najveće pouzdanosti. Svi skladišteni podaci dodatno su zaštićeni šifriranjem, korištenjem kriptografskog uređaja certificiranog prema FIPS 140-2 Level 3 standardu. CorvusPay zadovoljava sve zahtjeve vezane uz sigurnost on-line plaćanja propisane od strane vodećih kartičnih brandova, odnosno posluje sukladno normi – PCI DSS Level 1 – najviši sigurnosni
standard industrije platnih kartica. Pri plaćanju karticama uvrštenim u 3-D Secure program Vaša banka uz valjanost same kartice dodatno potvrđuje i Vaš identitet pomoću tokena ili lozinke.

Corvus Pay sve prikupljene informacije smatra tajnom i tretira ih u skladu s tim. Informacije se koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjene. Vaši osjetljivi podaci u potpunosti su sigurni, a njihova privatnost zajamčena je najmodernijim zaštitnim mehanizmima. Prikupljaju se samo podaci nužni za obavljanje posla sukladno propisanim zahtjevnim procedurama za on-line plaćanje.

Sigurnosne kontrole i operativne procedure primijenjene na našu infrastrukturu osiguravaju trenutnu pouzdanost CorvusPay sustava. Uz to održavanjem stroge kontrole pristupa, redovitim praćenjem sigurnosti i dubinskim provjerama za sprječavanje ranjivosti mreže te planskim provođenjem odredbi o informacijskoj sigurnosti trajno održavaju i unaprjeđuju stupanj sigurnosti sustava zaštitom Vaših kartičnih podataka.

Hvala što koristite CorvusPay!

Svi tipovi kartica (Mastercard, Maestro, Visa, Diners) koje prihvaćamo imaju svoje načine zaštite prodajnih mjesta i korisnika kartica. Koristimo sigurnosne programe: Visa Secure, Mastercard® Identity Check™  i Diners sigurna kupnja.

 

 

          

IZVRŠENJE PLAĆANJA

Članak 8.

 1. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca prilikom uručenja pošiljke u slučaju plaćanja pouzećem ili u trenutku kada pružatelj platne usluge zaprimi nalog za plaćanje i kada je taj nalog postao neopoziv.

RAČUN

Članak 9.

 1. Račun će biti priložen u pošiljci (u svakoj od pošiljaka ukoliko se naručena roba isporučuje u više pošiljka).
 2. Ukoliko je kupcu potrebno isporučiti R1 račun, potrebno je tu informaciju navesti u polju Napomena na stranici Plaćanja te navesti OIB, Naziv tvrtke i adresu.

 

4.4 UVJETI DOSTAVE

NAČINI DOSTAVE

Članak 10.

 1. Putem trgovine Okusime.com moguće je izvršiti kupnju proizvoda unutar zemalja članica EU što podrazumijeva i isporuku kupljenih proizvoda unutar teritorija zemalja članica EU.
 2. Dostava kupljenog proizvoda obavlja Prodavatelj radnim danom putem dostavnih službi na adresu koju je Kupac naznačio prilikom ispunjavanja narudžbe u rokovima naznačenim niže u tekstu.
 3. Prodavatelj zadržava pravo da pojedinu narudžbu podijeli u više pošiljaka ukoliko su naručeni artikli u različitim skladištima ili ako dio naručenih artikala trenutno nije na zalihi. U slučaju višekratnih isporuka iz iste narudžbe Kupac ne snosi dodatne troškove isporuke/dostave (dostava se naplaćuje samo jednom, bez obzira na broj pojedinačno dostavljenih artikala).
 4. Dostava se vrši do ulaza u stambeni objekt adrese Kupca. Ukoliko se radi o stambenoj zgradi, dostavljač nije dužan nositi robu do kata na kojem se nalazi Kupac već do ulaza u zgradu.
 5. Rokovi za dostavu računaju se od trenutka prihvaćanja narudžbe iz članka 3. stavka 7. ovih Općih uvjeta, a utvrđeni su detaljno niže u tekstu.
 6. Ako uručenje proizvoda ne bude izvršeno jer se Kupac u vrijeme uručenja nije zatekao na adresi, Kupcu će se ostaviti obavijest o prispijeću pošiljke te će pošiljku moći preuzeti u roku navedenom na obavijesti poštanskog ureda i preuzeti je u poštanskom uredu naznačenom na obavijesti. Ukoliko pošiljka ne bude preuzeta u naznačenom roku, smatrat će se da je Kupac otkazao narudžbu.
 7. U slučaju nemogućnosti dostave naručenog proizvoda od strane Prodavatelja ili pomicanja termina dostave, Prodavatelj će obavijestiti Kupca putem elektroničke pošte ili telefonski o nastalim okolnostima, te će pokušati dogovoriti novi termin ili način uručenja proizvoda. U navedenom slučaju, Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost za takvo kašnjenje ili nemogućnost dostave.

CIJENA DOSTAVE

Članak 11.

Dostava je za narudžbe iz Republike Hrvatske besplatna. Dostavu u ostale zemlje članice EU naplaćujemo po cijeniku kako slijedi:

Slovenija

Slovenija - Shipping price Okusime.com CROATIA

Austrija

Austria Okusime.com Shipping price from CROATIA

Belgija

Bugarska

Bulgaria Okusime.com Shipping Price from CROATIA

Češka

Czech Republic Okusime.com Shipping Price from Croatia

Danska

Estonija

Estonia Okusime.com Shipping Price from Croatia

Finska

Francuska

France Okusime.com Shipping Price from Croatia

Njemačka

Germany Okusime.com Shipping Price from Croatia

Grčka

Greece Okusime.com Shipping Price from CROATIA

Mađarska

Hungary Okusime.com Shipping Price from Croatia

Irska

Ireland Okusime.com Shipping Price from Croatia

Italija

Italy Okusime.com Shipping Price from Croatia

Latvija

Litva

Lithuania Okusime.com Shippin Price from Croatia

Luksemburg

Luxenbourg Okusime.com Shipping Price from CROATIA

Nizozemska

Netherlands Okusime.com Shipping Price from Croatia

Poljska

Poland Okusime.com Shipping Price from Croatia

Portugal

Portugal Okusime.com Shipping Price from Croatia

Rumunjska

Romania Okusime.com Shipping Price from Croatia

Slovačka

Slovakia Okusime.com Shipping Price from Croatia

Španjolska

Spain Okusime.com Shipping Price from Croatia

Švedska

ROK DOSTAVE

Članak 12.

Pošiljke će biti dostavljene u roku od 3 do 10 dana ovisno o adresi isporuke. Rok isporuke počinje teći od trenutka kad je narudžba prihvaćena od strane Prodavatelja iz članka 6. stavka 7. ovih Općih uvjeta.

U gore navedene rokove uručenja ne uračunavaju se:

 • vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja;
 • vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja prometu bez krivnje Prodavatelja;
 • neradni dani.

 

ISPORUKA KUPCU

Članak 13.

 1. Kupac svojim potpisom na odgovarajućoj ispravi o uručenju potvrđuje primitak, odnosno isporuku proizvoda. Potpisom od strane Kupca smatra se da je pošiljka uručena u neoštećenom stanju, te je nakon primitka pošiljke na opisani način Prodavatelj oslobođen bilo kakve naknadne odgovornosti s te osnove. U trenutku potpisa Kupca na način opisan u ovom članku, rizik slučajne propasti i oštećenja proizvoda prelazi na Kupca.
 2. U slučaju da Kupac naruči proizvod i odbije ga primiti bez razloga, Prodavatelj ima pravo u za tu svrhu predviđenim slučajevima naplatiti iznos izravnih troškova povrata proizvoda, te u tom slučaju zadržati na ime takvih troškova i iznos, odnosno dio iznosa naplaćenog na ime kupoprodajne cijene.
 3. U slučaju da Kupac nije kod kuće – kupcu će u sandučiću biti ostavljena obavijest o prispjeloj pošiljci s rokom i poštanskim uredom za preuzimanje.

 

PREGLED PRILIKOM ISPORUKE I ODGOVORNOST ZA MATERIJALNE NEDOSTATKE PROIZVODA

Članak 14.

 1. Kupac treba isporučeni proizvod prilikom isporuke pregledati te provjeriti postoje li eventualno vidljiva vanjska oštećenja na pošiljci i/ili na samim proizvodima koji se nalaze unutar pošiljke, te u slučaju postojanja takvih oštećenja ili nedostataka odmah isto reklamirati dostavljaču. Kupac ima pravo odbiti preuzeti isporučene proizvode na kojima su vidljiva oštećenja, što će biti potvrđeno zapisnikom.
 2. U slučajevima kada je Kupcu isporučen proizvod različit od onog kojeg je kupio, isti ima pravo na isporuku uistinu naručenog Proizvoda, a ukoliko to nije moguće Kupac ima pravo na povrat novca u iznosu plaćene cijene Proizvoda i eventualne cijene isporuke te je dužan vratiti krivo isporučeni proizvod. Povrat je potrebno zatražiti putem obrasca “Povrat proizvoda, zamjena ili otkaz narudžbe“.
 3. Trošak dostave za povrat proizvoda u slučaju pogrešno dostavljenog ili oštećenog proizvoda snosi Prodavatelj.
 4. Trošak dostave za povrat proizvoda i isporuku novog u slučaju da kupac želi zamijeniti isporučeni proizvod snosi kupac u oba smjera, i povrat naručenog proizvoda i isporuku zamjenskog proizvoda
 5. Navedeno se odnosi i na slučaj kada isporučen proizvod ne odgovara naručenom odnosno kupljenom proizvodu.
 6. Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke proizvoda koje prodaje putem Internet trgovine, sukladno Zakonu o obveznim odnosima. Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u trenutku prijelaza rizika na Kupca, bez obzira je li mu to bilo poznato. Prodavatelj odgovara i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na Kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga.
 7. Prodavatelj ne odgovara za neznatan materijalni nedostatak

 

4.5 JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA OD STRANE KUPCA I POVRAT KUPLJENIH PROIZVODA

Članak 15.

 1. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, Kupac koji je potrošač u smislu definicije Zakona o zaštiti potrošača ima pravo jednostrano raskinuti ugovor ne navodeći razloge za to, u roku od 14 dana od datuma uručenja proizvoda, odnosno uručenja zadnjeg proizvoda koji je obuhvaćen pojedinom narudžbom.
 2. Iznimka od ovog prava na raskid odnosi se na proizvode za koje članak 79. Zakona o zaštiti potrošača isključuje pravo na jednostrani raskid ugovora, kao što su primjerice:
 • proizvodi koji su izrađeni po specifikaciji potrošača ili koji su jasno prilagođeni potrošaču,
 •  prehrambeni proizvodi, kada je originalna ambalaža otvorena ili oštećena,
 • higijenskii i proizvodi za osobnu njegu,
 • flaširani i na ostale načine pakirana pića koja su otvorena,
 • već korišteni, oprani ili na bilo koji način oštećeni proizvodi
 • lako pokvarljiva roba ili roba kojoj brzo istječe rok uporabe,
 • zapečaćena roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena nakon isporuke,
 • roba koja je zbog svoje prirode nakon isporuke nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima,
 • isporuka alkoholnih pića čija je cijena ugovorena u trenutku sklapanja ugovora, a isporuka može uslijediti tek nakon 30 dana, ako je cijena ovisna o promjenama na tržištu koje su izvan utjecaja trgovca,
 • isporuka zapečaćenih audiosnimaka ili videosnimaka, odnosno računalnih programa, koji su otpečaćeni nakon isporuke,
 • isporuka novina, periodičnog tiska ili magazina, s iznimkom pretplatničkih ugovora za takve publikacije.
 1. Za jednostrano raskidanje ugovora i povrat kupljenih proizvoda potrebno je ispuniti obrazac “Povrat proizvoda, zamjena ili otkaz narudžbe
 2. U slučaju jednostranog raskida ugovora Prodavatelj će postupiti prema Zakonu o zaštiti potrošača. Povrat plaćenog iznosa cijene bit će izvršen nakon što Kupac vrati kupljeni proizvod, odnosno nakon zaprimanja dokaza od strane Kupca da je proizvod poslan natrag Prodavatelju, odnosno trećoj osobi određenoj od strane Prodavatelja. Povrat proizvoda Kupac je dužan izvršiti bez odgađanja, a najkasnije u roku 14 dana od dana izjavljivanja jednostranog raskida ugovora odnosno ispunjanja i slanja zahtjeva kroz obrazac “Povrat proizvoda, zamjena ili otkaz narudžbe“.
 3. Kupac je prema Zakonu o zaštiti potrošača dužan snositi izravne troškove povrata proizvoda ako koristi svoje pravo na jednostrani raskid ugovora, a ukoliko Kupac želi može se obratiti Prodavatelju na info broj +385 91 5158 459 ili e-mail adresu info@okusime.com radi pribavljanja dodatnih obavijesti o načinu, mogućnostima i uvjetima vraćanja proizvoda od strane Prodavatelja.
 4. Kupac je sukladno članku 77. stavak 5. Zakona o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja i korištenja kupljenog proizvoda, u slučaju raskida ugovora na način opisan ovim člankom. Kupac je također odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koji je vraćen Prodavatelju ili trećoj osobi određenoj od strane Prodavatelja, oštećen ili uništen, u kojem slučaju neće ostvariti pravo na povrat plaćenog iznosa kupoprodajne cijene.
 5. Zahtjev Kupca za zamjenu naručenog i ispravno isporučenog proizvoda smatrat će se jednostranim raskidom ugovora, sukladno ovom članku Općih uvjeta. Kupac je u tom slučaju obvezan ispuniti obrazac “Povrat proizvoda, zamjena ili otkaz narudžbe“. Sve proizvode u slučaju jednostranog raskida sukladno ovom članku (povrat, zamjena ili otkaz narudžbe) potrebno je poslati na adresu Prodavatelja ili drugu adresu naznačenu na spomenutom obrascu.

 

STUPANJE NA SNAGU PRAVILA PRIVATNOSTI, UVJETA KORIŠTENJA STRANICE I UVJETA KUPOVINE NA WEB TRGOVINI

Ova Pravila stupaju na snagu  25.03.2021.

U slučaju promjena ovih Pravila obavijestit ćemo Vas o tome na ovoj stranici i ažurirati datum izmjene.

Ova Pravila zadnji put su izmijenjena 01.11.2023.

Izmjene: Dodani uvjeti dostave za zemlje EU.

Ova Pravila zadnji put su izmijenjena 01.01.2023.

Izmjene: Promjena valute iz kune u euro.

Ova Pravila izmijenjena su: 15.02.2022.

Izmjene: instaliran je Facebook Pixel.