OPG Antunović Kuna Pelješac: Nezaobilazna stanica pelješke gastro scene

OPG Antunović Kuna Pelješac: Nezaobilazna stanica pelješke gastro scene

Još se nije dogodilo da je itko kome sam preporučio posjetiti OPG Antunović otišao nezadovoljan, a kamoli gladan. Obično uvijek ostane ponešto i za ponijeti sa sobom doma.

Tko što i gdje

Opg Antunović vlasnika Miljenka Antunovića smješten je u centru Pelješca, selu Kuna Pelješka. Kuna je selo koje tradicionalno živi od poljoprivrede i to najviše vinogradarstva. Održavanju te stoljetne tradicije, pa i više, svojim radom i ponudom svakako uvelike doprinosi i OPG Antunović. Osim uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, preko 30 godina bave se uzgojem životinja i proizvodnjom prehrambenih proizvoda poput sira, pršuta, kobasica ili mlijeka.

Završivši srednju školu u Dubrovniku Miljenko se vraća u rodnu Kunu gdje uz oca Josipa popularno zvanog Mesko, baku i majku Nevenku zvane Nena i sestru Anu nastavlja i širi obiteljski posao.

Ključni trenutak za OPG Antunović kakvog poznajemo danas dogodio se krajem devedesetih. Tada se Josip odlučuje prekinuti svoj posao uzgoja i prodaje mesa kroz vlastitu mesnicu i okreće novi list, pokazalo se, ka uspješnoj budućnosti.

Naime, OPG Antunović je jedan od prvih OPG-ova na Pelješcu koji se, osim bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, okrenuo turističkoj eno gastro ponudi odnosno uslugama kao jednoj od svojih dodatnih djelatnosti. Otvaraju svoju konobu u kojoj nude delicije iz vlastitog uzgoja pripremljene po tradicionalnoj recepturi svojih predaka.

Ponuda OPG Antunović

Vlastiti uzgoj

Mirne duše mogu preporučiti posjet OPG-u Antunović radi hrane iz vlastitog uzgoja i načina pripreme.

Sve što poslužuje OPG Antunović proizvodi na području Kune Pelješke vlastitim snagama, trudom, radom i odricanjem. Od životinja uzgajaju ovce, krave, koze, svinje i magarce. Stado ovaca i koza broji preko 300 grla i to najvećim dijelom autohtonih pasmina Dubrovačka ruda i Hrvatska šarena koza koje su gotovo na izumiranju. Stado magaraca broji oko 90 grla.

Osim mesa, sira, maslina, povrća i vina koje imate priliku kušati u ugodnom ambijentu 300 godina stare konobe proizvode i četiri vrste mlijeka. Uz kravlje, kozje i ovčje mlijeko posebno izdvajamo i magareće mlijeko koje možete kupiti po cijeni od 200 kn za jednu litru.

Za magareće mlijeko vežu se mnogi pozitivni učinci na čovjekovo zdravlje. Poznato je da povoljno djeluje na okoštavanje kostiju, sprječava nastajanje ateroskleroze, pomaže rehabilitaciju pacijenata s koronarnim i krvožilnim bolestima, sprječava nastanak i razvoj tumorskih stanica, korisno djeluje u borbi s problemima astme, bronhitisa, hripavca u Dalmaciji poznatog po nazivu “Kučji kašalj”.

Priprema hrane

Hrana se priprema neposredno prije dogovorenog termina zato je bitno, ako se odlučite posjetiti ih, najaviti svoj dolazak bilo telefonski ili e-mailom. U ljetnim mjesecima zna bit gužve pa tim najava ima još i više smisla. Nema podgrijavanja, zamrzavanja, dokuhavanja i slično. Hrana je svježa, pečena prije posluživanja, topi se u ustima, u dvije riječi, kvalitetna i ukusna.

Odaberi Peka ili Svečani meni

U OPG-u Antunović se možete počastiti Peka i Svečanim menijem. Svečani meni za razliku od Peke ima i toplo predjelo. Za koju god se opciju odlučite možete biti sigurni da će vas prije početka večere dočekati i smjestiti prijateljski nastrojeni domaćini. Uvijek spremni za čašicu razgovora i šalu strpljivo će pokušati udovoljit svim vašim željama. Dojam je kao da ste stigli kod prijatelja doma, a ne u restoran na večeru.

Aperitiv

Nakon što ste se smjestili na terasi s pogledom na kamin u kojem se uvijek sprema neko iznenađenje (ne znaš što se skriva ispod peke) ili stoljetnim kamenim zidovima konobe s drvenim plafonom nošenim gredama s kojeg vise pršuti i kobasice, stiže aperitiv. Posljednji put gostovao sam u konobi Antunović ovo ljeto na večeri. Loza, travarica i nekoliko likera poput onog od rogača, oraha ili višanja uvijek je ugodno otvaranje druženja. Nek je bila vruća ljetna noć ovakva vrsta grijanja nikome nije smetala.

Hladno predjelo

Osnova hladnog predjela su pršut, salaja (svinjska sušena kobasica), kujica (buđola) i tri vrste sira. Sirevi su miješani od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u kombinaciji od svježeg, polusuhog do suhog.

Sad posebna pažnja, ovdje na predjelu sam napravio ozbiljnu grešku. Kruh, samo to, kap maslinovog ulja, zrno soli i ne trebaš ništa drugo za se najesti. Kruh je baš fantastičan. Izrađen po obiteljskom receptu, pečen ispod peke. Jedan kruh zna težiti oko 6 kilograma. Nakon pečenja valja sačekati da se ohladi prije rezanja.

To smo naučili od Nene, taman kad je zamirisao nakon otvaranja peke. Imali smo sreću da je bio gotov u trenutku prelaska s predjela na glavno jelo. Miris nas je opio da smo instant poželjeli po komad, tako svježeg, mirisnog i toplog. No šipak, mora se hladiti prije rezanja. U suprotnom splasne i ne formira se odgovarajuća struktura.

Kad uz takav kruh imaš vrhunski sir i pršut, dvije vrste kobasica, masline, ukiseljene kapulice i trešnje dogodi se da se prejedeš samo od predjela. Pripazite da ne napravite tu grešku. Najbolje tek slijedi. E da, ukiseljene trešnje su bile hit predjela. Nisam ih imao prilike kušati nikad prije i baš su me ugodno iznenadile.

Glavno jelo i vino

Za glavno jelo možete birati nekoliko vrsta mesa i načina pripreme. Ispod peke janjetina, kozletina, svinjetina, teletina ili miješano u raznim kombinacijama, a s ražnja kozletina i janjetina. S gradela po želji. Za prilog se poslužuju krumpiri i povrće ispod peke. Jeli smo miješanu peku. Ne znam što reći, riječi su suvišne, treba probati, top.

Vino kod Meska u konobi Antunović je svake godine sve bolje i bolje. Vjerujem da veliku ulogu ima Jasmina Ferenac, Miljenkova supruga, između ostalog, po struci enolog i kćerka istarskog vinara Giulia Ferenca. Hvala i bravo Jasmini. Crno vino sorte plavac mali opravdava očekivanja no ima još prostora za napredak. Bijelo sorte rukatac odlično.

Smještaj OPG Antunović

Ako niste odsjeli u Kuni, a zaigrali ste se rakijom i vinom preporučamo ne voziti, radije prespavajte. OPG Antunović Kuna Pelješka na raspolaganje vam stavlja četiri smještajne jedinice. U potpuno obnovljenoj, tri stoljeća staroj kući, svoj mir možete pronaći u rustikalno uređenim sobama.

Sve sobe su opremljene besplatnim WiFi internetom, TV-om, klima uređajem i vlastitom kupaonicom. Rezervacije možete uputiti telefonski, e-mailom ili putem Bookinga.

Pozivamo vas da posjetite Konobu Antunović i želimo ugodan boravak.

Galerija

Adresa: OPG Antunović, Kuna 37, 20244 Kuna Pelješka

Tel: +385 98 1701 511

E-mail: info@opgantunovic.hr

Web: www.opgantunovic.hr

Facebook: @AgroturizamAntunovic

Instagram: @agroturizam_antunovic_peljesac

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja