Dračevica OPG Jurović: Povratak pionira pelješkog privatnog vinarstva

Dračevica OPG Jurović: Povratak pionira pelješkog privatnog vinarstva

Nakon 25 godina na tržištu je ponovno dostupna Dračevica, plavac mali obitelji Jurović iz Kune Pelješke čija povijest seže u osamdesete godine prošlog stoljeća.

Plavac mali za preporuku

Rođenje Dračevice

Plavac mali Dračevica je vino nastalo u podrumu Kaštio u Kuni Pelješkoj zahvaljujući ljubavi prema vinima dvojice prijatelja, Zlatana Jurovića i Borisa Ostoje.

Osamdesete, godine rođenja Dračevice, bile su godine u kojima proizvodnja vina u boci iz privatnog vlasništva na Pelješcu nije postojala. Funkcionirala je indirektno u sklopu vinogradarskih zadruga. One su uglavnom djelovale kao otkupne stanice Dalmacijavina koje je obavljalo punjenje i stavljanje vina u promet pod svojom etiketom.

U tom smislu dvojac Jurović i Ostoja možemo nazvati pionirima pelješke proizvodnje buteljiranih vina. Naime, već krajem osamdesetih imali vlastiti brend i proizvod. Uz Dračevicu, crnog vina sorte plavac mali, proizvodili su i bijelo vino sorte rukatac pod nazivom Sv. Frančesko čije ime potiče od naziva crkvice koja se nalazila neposredno uz podrum.

Dracevica-1990-Sv-Francesko-1993-OPG-Jurovic-Kuna-Peljeska

Dračevica sa slike je iz 1990. godine. Nažalost nije bila adekvatno čuvana pa se sadržaj staložio na dno. 

Sveti Frančesko (da Frančesko sa “Č” :)), bijelo vino sorte rukatac je iz 1993. godine. Začudo, nakon tolikih godina očekivao sam puno više taloga no jedva je prisutan.

Kvaliteta na prvom mjestu

Osim što su uočili važnost i prednosti stvaranja vlastitog proizvoda te postali, usudio bi se reći, začetnici privatne proizvodnje kakvu na Pelješcu poznajemo danas, bili su svjesni potencijala sorte plavac mali i kvalitete vina kao jednog od glavnih čimbenika u stvaranju vlastitog imena i održivosti na tržištu.

Kao potvrdu tom načinu razmišljanja, trudu, viziji i entuzijazmu, 1994. godine Dračevica je dobila priznanje u obliku Velike zlatne medalje za kvalitetu, osvojenu na Sabatini, jednoj od većih hrvatskih vinskih manifestacija koja se održava i danas.

Sredinom devedesetih proizvodnja Dračevice je prekinuta, a poslijeratne okolnosti odvele su ovaj dvojac u različitim smjerovima. Zlatan Jurović nastavio se baviti proizvodnjom grožđa i vina za vlastite potrebe, a Boris Ostoja je preuzeo vođenje poljoprivredne zadruge Kuna 1898. koju je vodio do 2004. godine kad nas je nažalost, uslijed teške bolesti, napustio.

Dračevica danas

Zahvaljujući želji i entuzijazmu mladih snaga obitelji Jurović, Davora i Mira te podršci njihovih roditelja Zlatana i Marije Jurović, Dračevica je svjetlo dana ponovno ugledala 2015. godine. Proizvodnja je obnovljena u sklopu OPG-a i renovacije stoljetne konobe u kojoj danas pružaju usluge degustacije i prodaje svojih vina.

Dračevicu obilježavaju voćne arome karakteristične za plavce, rubin crvena boja, osrednja trpkost i alkohol od 14%. Struktura i punina tijela prikrivaju snagu alkohola, bar dok ne popiješ cijelu bocu. Spada u kategoriju suhih vina. Pitko je s odličnim potencijalom da odležavanjem postane još bolje. Uz Dračevicu obitelj Jurović proizvodi još dvije varijante plavca malog, crno vino pod nazivom Plavac mali te opol Rose. Od bijelih vina proizvode Rukatac i Pošip.

Sretno Jurovićima

Posebno mi je drago vidjeti oživjelu Dračevicu jer sam uz cijelu obitelj Jurović i članove svoje obitelji, sestru Ingu, majku Irenu i oca Borisa i sam dio priče o Dračevici. Iako sam bio dijete, još se živo sjećam početaka, skupljanja i pranja boca, punjenja na špiricu (lijevak) ili oduševljenja kad su napokon stigle samoljepljive etikete, da ne spominjem tek “čuda tehnike” u obliku poluautomatske punilice ili filtera.

Jurovićima želim puno uspjeha u budućem radu. Vas pozivam da ih posjetite i sami se uvjerite u kvalitetu i potencijal njihovih vina. Više o OPG-u Jurović i njihovim proizvodima vidi ovdje.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja