Plavac mali selekcija Palihnić vina: Mlađi brat Dingača i Postupa

Plavac mali selekcija Palihnić vina: Mlađi brat Dingača i Postupa

Plavac mali selekcija obiteljske vinarije Palihnić vina iz Kune na poluotoku Pelješcu. Preporuka za sve ljubitelje vina sorte plavac mali.

Vrhunsko crno vino

Naziv i kategorija

Plavac mali selekcija u izvedbi vinarije Palihnić vina iz Kune Pelješke svakako je vino koje se s pravom deklarira kao vrhunsko. Suho vino, karakterno na oko, miris i okus, proizvedeno na tradicionalan način zaslužuje da mu se obrati pažnja. Solidan, dobar, gotovo kao Dingač ili Postup. Ok, možda pretjerujem malo, ali kao mlađi brat može proć.

Selekcija u nazivu predstavlja grožđe od kojeg je ovaj plavac napravljen. Probrano je grožđe sa stare loze u “strani”. Strana podrazumijeva najstrmije i najsunčanije lokacije na kojima raste. Dijelom je iz vlastitog uzgoja obitelji Palihnić s lokacije Podobuća u blizini Postupa, a dijelom od kooperanata iz okolnih mjesta.

Užitak za osjetila

Skladu okusa kojeg karakteriziraju srednje izraženi tanini i slabije izražene kiseline doprinosi i njega u hrastovim barrique bačvama. Prije stavljanja u promet u njima provede oko šest mjeseci, ponekad i dulje ako se radi o starijim bačvama. Utjecaj barrique drva prisutan je u okusu i mirisu no nije pretjeran.

Boja je rubin crvena srednjeg intenziteta. Na nosu, arome karakteristične za plavac mali, nešto su nježnijeg karaktera u odnosu na Dingač ili Postup. Uz trešnje, kompot crvenih jabuka, višanja i šljiva prisutne su i herbalne arome kadulje, vanilije i dima. Tijelo je srednje, intenzivnih nota čokolade, rogača te suhe šljive s toplim završetkom. 

Postotak alkohola je 13%, rekao bi taman, ni preslabo ni prejako. Okus u ustima ostaje prilično dugo, čim nestane poželiš se napiti ponovno.  

Zaključak

Ako ovome, za jedno vrhunsko vino, dodamo i prihvatljivu cijenu, bez imalo ustručavanja je vino koje mogu preporučiti za svaku prigodu, bilo da se radi o večeri za prijatelje, poklonu, posluživanju u restoranu ili wine baru.

Vino je to koje odiše tradicijom i klasičnim karakteristikama sorte plavac mali. Vjerujem da bi uz malo više pažnje u procesu fermentacije i malo duljeg odležavanja tek doživjelo svoj puni potencijal. Sve u svemu, solidan plavac koji nudi odgovarajuću vrijednost za novac.

Da previše ne duljim, dojam bi mogao skratiti u dvije riječi, zlatan plavac kao što to i slova na etiketi sugeriraju. Dobar obrok uz Palihnićev Plavac mali selekciju dovoljno je za hedonistički užitak, dobru zabavu i iskustvo kakvo bi svatko poželio ponoviti.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja