Sabatina 2021: Matuško skinuo Palihnića u kategoriji plavaca

Sabatina 2021: Matuško skinuo Palihnića u kategoriji plavaca

Sabatina 2021., međunarodni susret vinogradara i vinara, ove godine se po 31. put održala u Cavtatu pored Dubrovnika od 04.11.2021. do 07.11.2021. 

Sabatina 2021

Vinarija Matuško šampion kategorije plavaca

Pobjedu u kategoriji plavaca osvojila je Vinarija Matuško iz Potomja na Pelješcu svojom Dingač Reservom iz 2013. godine. Time je s trona vladara plavaca istisnula Vinariju Palihnić koja je na prethodne dvije Sabatine, Sabatini 2020. i Sabatini 2019., pobjeđivala svojim Dingačem i Dingač Riservom.

Rivalstvo ova dva pelješka vinara kao glavnih aktera u ovoj kategoriji tako se nastavlja i ove godine. Podsjetimo, kategorija plavaca kao zasebna kategorija uvedena je na Sabatini 2016. godine. Tada su Palihnić i Matuško dijelili prvo mjesto. Od 2016. pa do danas, manje više, u osvajanju pobjedničkih titula se izmjenjuju. Jedino im je 2018. godine račune pomrsila poljoprivredna zadruga PZ Dingač svojim Dingač Selectionom iz 2010. Godine.

Matuško osvaja Sabatinu u kategoriji plavaca 2016., 2017. i 2021. godine. Palihnić s druge strane u svom portfelju nagrada iz ove kategorije drži one iz 2016., 2019. i 2020. godine. Trenutni rezultat je izjednačen. Bit će zanimljivo popratiti iduću Sabatinu i saznati hoće li netko od ovog dvojca preuzeti vodstvo ili će se pojaviti netko treći i umiješati u utrku za pobjednika kategorije plavaca.

Dingač uvijek među najboljima

I Matuško i Palihnić pobjede su nosili svojim vinima sorte plavac mali s položaja DingačObzirom je Dingač specifična, pa čak i jedinstvena mikrolokacija, izrazito prikladna za uzgoj plavca, mislite li da bi bilo dobro izdvojiti ocjenjivanje vina Dingač u posebnu kategoriju? Rekao bih da su proizvođači plavaca s ove lokacije na samom startu u određenoj prednosti naspram svih ostalih zahvaljujući svom Bogom danom položaju.

Pobjednici u ostalim kategorijama na Sabatini 2021.

Od ostalih dobitnika nagrada posebno bi izdvojio Obrt Zure s otoka Korčule. Zure u kategoriji vina sorte pošip već treću godinu zaredom osvaja šampionsku titulu. Ove se godine može podičiti i nagradom šampiona bijelih suhih i polusuhih vina svojim vinom sorte grk nazvanim Bartul iz 2020. godine. Čestitamo obitelji Zure i želimo puno uspjeha u budućem radu.

U nastavku slijede pobjednici ostalih kategorija.

Kategorija bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina te najbolje ocijenjeno vino je Leona – ledena berba 2016. koje proizvodi OPG Đurinski.

Kategorija crnih suhih i polusuhih vina je Teuta blatina 2016. Vinarije Čitluk d.d.

Kategorija jakih alkoholnih pića je liker od rogača OPG-a Ante Beroš.

Kategorija izgleda proizvoda je Albi Auri sorte grk OPG-a Nobilo s otoka Korčule.

Rezultate ocjenjivanja u cijelosti možete pronaći na stanicama Zadružnog saveza Dalmacije. 

Detaljnije o manifestaciji Sabatina 2021

Osim ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića koje je najinteresantnije proizvođačima, Sabatina nudi niz aktivnosti koje mogu biti zanimljive i ostalim posjetiteljima. Ove godine ste mogli sudjelovati i na prvoj degustacijskoj radionici dr. sc. Gorana Zdunića pod nazivom “Stare sorte – inovativna vina” s temom klimatskih promjena i adaptibilnosti starih sorti.

Dr. sc. Bernard Kozina je pak održao radionicu “O vinogradarskovinarskoj struci – aktualno i popularno”. Na njoj su se kušala pjenušava vina, govorilo o primjeni ekoloških gnojiva u vinogradarstvu i novom početku za stare sorte vinove loze, pjenušavom grku i graševini.

Radionica “Vođeno kušanje mladih vina” bavila se kušanjem i raspravom o mladim vinima. Eminentni i iskusni enolozi dali su svoje mišljenje i upute kako očuvati i poboljšati mlada vina.

Praktikum iz vinogradarstva i vinarstva pod moderatorstvom dr. sc. Silivia Šimona, između ostalog, bavio se trendovima fenoloških faza plavca malog, prodaji vina kod OPG-ova i trnovitim štitastim moljcem, novom štetniku Srednje i Južne Dalmacije.

Znanstveno stručni skup vodio je prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Obrađivale su se teme o tolerantnosti vinove loze na sušu, virusima vinove loze, prosušivanju grožđa za prošek, smanjenju pH baznog vina, utjecaju sekvencijalne fermentacije na sastav i svojstva vina babić, mikrobiološkim postupcima korekcije kiselosti vina, novim trendovima u malolaktičnoj fermentaciji vina, rezultatima izotopnih analiza hrvatskih autentičnih vina i slično.

Zadružna ura” koja je namijenjena svima zainteresiranima za rad poljoprivrednih zadruga bavila se aktualnostima zadružnog vinogradarstva i vinarstva pod opterećenjem COVID mjera. Govorilo se o regionalnoj organizaciji vinogradara i vinara Dalmacije te aktivnostima vezanim za proizvodnju i označavanje prošeka.

Do ponovnog susreta na temu Sabatine srdačno vas pozdravljamo sa željom da vam se pruži prilika kušati barem poneko od nagrađenih vina i jakih alkoholnih pića.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja