Dingač riserva Palihnić vina: Vino za bogove, štuju ga i heretici

Dingač riserva Palihnić vina: Vino za bogove, štuju ga i heretici

Vrhunsko vino njegovano u barrique bačvama preko dvije godine i višestruki osvajač nagrada. Ukupni je šampion crnih vina na Sabatini 2014., šampion plavaca 2020. godine te zlatni u klasi plavaca na Sabatini 2019. godine.

I Dionis bi ga pio

Prvi dojam

Dingač Riserva vinarije Palihnić vina iz Kune na Pelješcu obradovala me u obliku rođendanskog poklona. Nažalost, prvi dojam sam pokvario početničkom greškom. Nisam mogao dočekati probat ga i čim sam otvorio, onako iz boce, gucnut malo. Doživljaj nije bio na razini očekivanja, a prilika za ljubav na prvi pogled zauvijek je nestala. Bio sam ljut na samog sebe.

No prvi dojam često zna bit pogrešan pa zgrabim nabrzinu čaše za crno vino. Pohvalivši se poklonom očekivao sam prijatelje na degustaciji. Natočim, ostavim tako i odoh se tuširati kako bi probao još jednom prije nego društvo stigne.

Eksplozija okusa i mirisa

Tridesetak minuta kasnije, vratim se, zavrtim u čaši i pomirišem. Mmm brci su se smijali, a prvi dojam se znatno popravio. Intenzivan miris ovog vina, fini miks hrasta i dima s primjesama prosušenog tamnog bobičastog voća odlična je uvertira koja te mami da ga kušaš.

Čim sam probao već sam se smijao naglas. Puna usta zadovoljstva. Ono što je na početku, probavajuć iz boce, djelovalo da će pokvariti ljubavnu priču lijepo se stopilo u cjelinu. Činilo se gotovo da ga jedem, a ne pijem. Punina tijela i lepeza okusa nadvladavaju snagu visokog alkohola od 15%.

Okus je slojevit, a u ustima se zadržava dugo. Arome prosušenog voća dobro su balansirane sa zrelim taninima, kiselinama, aromom barrique drva i začinskim notama mediteranskog bilja.

Poučen iskustvom preporučam dekantirati ili pustiti da odstoji u čaši prije konzumacije. Idealno bi bilo dati mu vremena da “diše”  barem sat, dva, no ovaj put znatiželja je bila prevelika i nisam imao strpljenja čekati toliko.

Zaključak

Imao sam priliku kušati i Dingač Reserva Matuško, Dingač Reserva Grande Madirazza i Dingač Riserva Skaramuča. Kod njih, u odnosu na ovaj Palihnićev, nešto su izraženije kiseline.

Stvar je ukusa, al’ iz tog razloga meni je Riserva Palihnić draža. Volim te klasične karakteristike plavca, lagani nedostatak kiseline, odmjerenu trpkost i snagu alkohola koja pomalo crveni uši.

Inače, pio sam berbu 2015. Sorta, naravno, plavac mali. Šteta što berbu 2012. koja je pobijedila na već spomenutoj Sabatini 2014. godine više nije moguće kupiti i usporediti je s ovom iz 2015. godine.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja