Sabatina 2019: Dingač Palihnić ponovno šampion plavaca

Sabatina 2019: Dingač Palihnić ponovno šampion plavaca

U suradnji s vinarijom Palihnić iz Kune Pelješke donosimo izvješće sa Sabatine 2019. godine na kojoj su Palihnić vina svojim Dingačem osvojili šampionsku titulu u kategoriji plavaca.

Sabatina 2019

Dingač 2017. vinarije Palihnić vina šampion plavaca

Sabatina je za vinariju Palihnić vina već godinama nezaobilazna manifestacija na kojoj rado prisustvuju i prezentiraju svoja vina. I ove godine, kao i prošlih, osvojili su značajne nagrade.

Izdvajamo šampionsku nagradu za vino Dingač berba 2017. u kategoriji plavaca te zlatnu medalju za kvalitetu Dingač Riserve i Postupa.

Plavac mali selekcija je osvojila srebrnu nagradu za kvalitetu. Ovo vino smo imali prilike i probati, a dojmove možeš pročitati ovdje.

Kao dodatna preporuka za kušanje Palihnićevog Dingača može biti i  šampionska nagrada osvojena u istoj kategoriji na Sabatini 2016. Tada je dijelio prvo mjesto s pelješkim kolegom Matuškom i njegovim Dingačem.

Isto tako ne smijemo zaboraviti i šampionsku nagradu Dingač Riserve (berba 2012.) na Sabatini 2014. godine. Više o doživljaju Palihnićeve Dingač Riserve možeš pronaći ovdje.

Ostala nagrađivana pića Sabatine 2019.

Od ostalih nagrađivanih vina i jakih alkoholnih pića navest ćemo šampione. Potpunu listu nagrađivanih vina možeš vidjeti ovdje odnosno na stranicama Zadružnog saveza Dalmacije.

Šampion za najbolje ocijenjeno vino je Chardonnay Principovac 2016. – Iločki podrumi.

Šampion crnih suhih i polusuhih vina je Merlot Reserve2011. – Vino Milas iz Humca (BiH).

Šampion pjenušavih vina je Pjenušac Gospoja 2016. – PZ Gospoja iz Vrbnika na Krku.

Šampion vina sorte plavac, već smo spomenuli, je Dingač 2017. – Pelješki vinogradar d.o.o. (Palihnić vina) iz Kune na poluotoku Pelješcu.

Šampion bijelog vina sorte pošip je Pošip Zure 2018. – Obrt Zure iz Lumbarde na Korčuli.

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Cherry – Bogdanović Davor iz Seoca.

Šampion izgleda proizvoda je Edivo Q 2018. – Edivo d.o.o. iz Janjine na poluotoku Pelješcu.

Priznanje za najbolje ocijenjeni zadružni proizvod dobio je Dingač 2013. – PZ Dingač iz Potomja s poluotoka Pelješca.

Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je rakija Viljamovka – Staval d.o.o. iz Cernika.

Priznanje za najbolje ocijenjeni Hrvatski otočni proizvod je rakija Mirta – Natura Antunović iz Orebića na poluotoku Pelješcu.

Više o manifestaciji Sabatina 2019.

Sabatina je ove godine održana u Segetu Donjem po 29. put. Kroz trodnevni program od 07.11.2019. do 10.11.2019. organiziran je niz radionica, predavanja, sajam opreme, alata i repromaterijala za vinogradarstvo i vinarstvo te ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića.

Sajam alata i opreme je okupio pedesetak tvrtki, a na ocjenjivanju je sudjelovalo 369 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića od kojih je 23 iz inozemstva.

Radionice, predavanja i skupovi

Prvi dan održana je radionica  „Stare sorte – inovativna vina“ dr. sc. Gorana Zdunića iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Drugi dan imali smo priliku prisustvovati radionicama poput: “Zaštićena oznaka izvornosti”, „O vinogradarsko-vinarskoj struci – aktualno i popularno“, „Kultura pijenja vina“ i „Vođeno kušanje mladih vina“.

Znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta bavio se temama poput utjecaja klimatskih promjena na vinogradarsku proizvodnju, virusima vinove loze, aktualnim dostignućima vinogradarsko-vinarske znanosti, malolaktičkoj fermentaciji, manama vina uzrokovanim svjetlom, metodama poboljšanja svježine u vinima, mineralnim tvarima kao parametrima utvrđivanja autentičnosti vina, suvremenim analitičkim tehnikama u kontroli kvalitete vina i slično.

Na praktikumu iz vinogradarstva i vinarstva Ministarstva poljoprivrede moglo se čuti o temama poput analize berbe grožđa, utjecaja klimatskih promjena, štetnicima vinove loze ili ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.

Kao i svake godine tako i ove na “Zadružnoj uri” su se susreli upravitelji zadruga. Iz ovog susreta kao zanimljivosti bi izdvojio predstavljanje  prvog hrvatskog Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima na poluotoku Pelješcu otvorenom zahvaljujući zadruzi PZ Putnikovići.

Zadruga iz Kune Pelješke “Kuna 1898”  je proslavila 120 godina postojanja pa je na ovoj Sabatini predstavljena i monografija Želimira Bašića pod nazivom „Sjaj zadrugarstva u vinogradarskoj Kuni“ u kojoj se opisuje povijesni razvoj i djelovanje kunovske zadruge koja je nadživjela sedam državnih režima i tri rata. Čestitamo ovom prilikom svojim kunovljanima i želim uspjeh u daljnjem radu.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja