Sabatina 2020: Palihnić se nameće kao kralj plavaca Sabatine

Sabatina 2020: Palihnić se nameće kao kralj plavaca Sabatine

Uz sponzorstvo vinarije Palihnić iz Kune Pelješke donosimo izvješće s manifestacije Sabatina 2020.

Sabatina 2020.

Online Sabatina

Jubilarna, trideseta po redu Sabatina 2020. održana je unatoč pandemiološkoj situaciji u online izdanju u periodu od 30.10. do 16.11.2020. godine. Jedna je to od najdugovječnijih vinskih manifestacija na kojoj se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinskih gradova, osim ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića, održava i niz zanimljivih radionica i predavanja.

Kao i prošlih godina, odaziv sudionika nije izostao. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 358 uzoraka. Bilo je 119 uzoraka buteljiranih vina, 79 uzoraka mladih vina i 113 uzoraka otvorenih vina (vina koja su u fazi pripreme za dobivanje dozvole za stavljanje u promet). U kategoriji jakih alkoholnih pića pristiglo je 47 uzoraka.

Palihnić ponovno šampion plavaca

Kategoriju plavaca kao hrvatske najrasprostranjenije crne sorte vinove loze uvijek promatram s posebnom pažnjom. Kao i prošle godine, tako i ove u kategoriji plavaca šampionsku nagradu na Sabatini 2020. dobilo je vino vinarije Palihnić vina, vlasnika Gorana Palihnića iz Kune Pelješke.

Za razliku od prošlogodišnje Sabatine kada je istu titulu osvojio svojim Dingačem, ove godine tu ulogu preuzima Dingač Riserva. Vino je to o kojem smo već pisali, a dojmove možeš pronaći ovdje.

Zanimljivo je spomenuti kako Palihnić u kategoriji plavaca na Sabatini unazad nekoliko godina postiže vrhunske rezultate.

Podsjetimo se Sabatine 2014. kada je Palihnićeva Dingač riserva proglašena ukupnim Šampionom crnih vina Sabatine, ili Sabatine 2016. i 2019. kada svojim Dingačem osvaja šampionske titule u kategoriji plavaca. Možemo bez imalo sumnje zaključiti kako se Palihnić u okvirima Sabatine nameće kao kralj plavaca.

Ostali dobitnici nagrada na Sabatini 2020.

Od ostalih dobitnika nagrada navest ćemo šampione iz kategorija vina i jakih alkoholnih pića. Cjelokupne rezultate ocjenjivanja možeš pronaći ovdje.

Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina – Grk “Elysion” desertno vino 2018. Obrt Zure, Lumbarda Korčula

Šampion crnih suhih i polusuhih vina – Rebellion 2018. Obrt Zure, Lumbarda Korčula

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina – Graševina 2018. Iločki podrumi d.d., Ilok

Šampion vina sorte plavac – Dingač riserva Pelješki vinogradar d.o.o., Kuna Pelješka

Šampion vina sorte pošip – Pošip Zure 2019. Obrt Zure, Lumbarda Korčula

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića – Nespola Natura Antunović, Orebić Pelješac

Najbolji proizvod u kategoriji rakija i destilata – Voćna rakija od kruške OPG Luka Bilušić, Destilerija Bilušić, Zagreb.

Šampion izgleda proizvoda – Plavac mali 2017. OPG Darko Matijević, Hvar

Čestitamo svim sudionicima i dobitnicima nagrada sa željama za uspjehom u budućem radu i nadom da se iduću Sabatinu 2021. čije je održavanje predviđeno u Cavtatu pored Dubrovnika družimo kao i inače, offline.

Radionice i skupovi na Sabatini 2020.

Održane su dvije radionice koje su pripremili doc.dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dr.sc Goran Zdunić. Radionicu “O vinogradarstvu i vinarstvu – aktualno i popularno” gospođe Jagatić Korenika na kojoj se govorilo i o primjeni novih selekcija kvasaca u proizvodnji vina i “Stare sorte – inovativna vina” gospodina Zdunića možete pogledati ovdje.

Osim radionica održan je i niz znanstveno-stručnih skupova koje možete pogledati u e-zborniku Zadružnog saveza Dalmacije.

Ovo su teme koje o kojima se razgovaralo:

“Analiza berbe grožđa za 2020. godinu” mr. sc. Višnja
Šimunović,

Mogućnosti korištenja potpora kroz mjeru 10 i 11 u vinogradarskoj proizvodnji S. Marušić, dipl. ing. agr. i H. Mratinić, dipl. ing. agr.,

Revija hrvatskih vina autohtonih sorti VINA od DAVNINA 2020. u epidemiološkim
uvjetima Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr.,

Procjena tolerantnosti hrvatske germoplazme loze na sušu dr.sc. Goran Zdunić i sur. (IJK Split),

Mikrobiološki postupci korekcije kiselosti vina Tomislav Plavša (IPT Poreč),

Novi početak za stare sorte  prof.dr.sc. Darko Preiner, (AF Zagreb),

Spašavanje Biline privlačke, stare i zaboravljene sorte prof.dr.sc. Edi Maletić i sur. (AF Zagreb),

Glutation – prirodni antioksidans prof.dr.sc.Ana Jeromel i sur. (AF Zagreb),

Hrvatska germoplazma vinove loze – genetska raznolikost, struktura i roditeljska analiza dr.sc. Maja Žulj Mihanović i sur. (AF Zagreb),

Reduktivni mirisi u vinu dr.sc. Ivana Alpeza (HAPIH),

Viroze vinove loze – često zanemaren vinogradarski problem prof.dr.sc. Darko Vončina (AF Zagreb),

Dva desetljeca Dingača (2000.-2020.) Ivan Prša dipl.ing, Darko Cenbauer dipl.ing. (HAPIH),

Suradnja HAPIH-CVVU i proizvođača vina u RH u svrhu zaštite izvornosti proizvoda-EU wine data bank mr.sc. Renata Leder, dr.sc. Ivana Vedrana Petric (HAPIH).

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja