Sabatina 2022: Zvijezda događanja Vinarija Palihnić

Sabatina 2022: Zvijezda događanja Vinarija Palihnić

Trideset i drugi međunarodni susret vinara i vinogradara, Sabatina 2022, održao se ove godine od 03.11.2022. do 06.11.2022. u Vodicama pored Šibenika. Odaziv, kao i svake godine, nije izostao. Pročitajte više u nastavku!

Sabatina 2022

Jedan od najinteresantnijih dijelova Sabatine je ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića. Ove godine je na ocjenjivanje pristiglo 395 uzorka vina i jakih alkoholnih pića. Od toga su 44 uzorka jakih alkoholnih pića.

Buteljiranih vina je pristiglo 129. Mladih vina 106 uzoraka, a otvorenih vina 116 uzoraka. Otvorena vina su ona vina koja su u fazi pripreme za dobivanje dozvole za stavljanje u promet. Proizvodi su ocijenjeni u pet različitih kategorija, od strane pet različitih povjerenstava.

Zvijezda dana i ukupni pobjednik Vinarija Palihnić

Sjećate se prošle godine, ukazali smo na tijesnu borbu u kategoriji najboljih plavaca u kojoj su s po 3 osvojene titule prednjačile vinarije Palihnić vina i Matuško vina s poluotoka Pelješca. Onda smo se zapitali hoće li netko od spomenutog dvojca preuzeti vodeću ulogu u kategoriji plavaca ove godine!?

Palihnić je sve iznenadio! Ne samo da je odnio nagradu za najbolje vino sorte plavac mali nego i ukupno najbolje ocjenjeno vino Sabatine. S pravom ga možemo nazvati zvijezdom događanja i proglasiti šampionom Sabatine 2022. Dingač iz 2019. s kojim mu je to pošlo za rukom ujedno je i najbolje ocijenjeni otočni proizvod.

Ništa manje zapaženo nije prošla ni Palihnićeva Dingač riserva osvojivši “Veliku zlatnu medalju” za kvalitetu proizvoda. Još jednom se pokazalo da je Dingač neprikosnoveni vladar sorte plavac mali pa i općenito vina u Hrvata.

Možda se onda isplati ponoviti još jednom naše pitanje iz prošle godine!? Što mislite o izdvajanju vina Dingač u zasebnu kategoriju na Sabatininom ocjenjivanju buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića? Pitamo se jer od kada je uvedena kategorija plavaca svih 8 godina pobjeđuje Dingač. Od toga Palihnić 4 puta, Matuško 3 i PZ Dingač jednom.

Pobjednici u ostalim kategorijama na Sabatini 2022

Ako ste mislili da manjak napetosti, kao u iznad opisanoj kategoriji plavaca, ne može biti manji, prevarili ste se! U kategoriji najboljeg Pošipa Obrt Zure već četvrtu godinu zaredom odnosi pobjedu. Možda da Obrt Zure isto izdvojimo u posebnu kategoriju ocjenjivanja, ha ha!? Šalu na stranu, čestitamo obrtu Zure još jednom.

Šampion poluslatkih, slatkih, predikatnih i desertnih vina je Traminac izborne berbe 2016. Iločkih podruma koji se mogu pohvaliti i nagradom šampiona bijelih suhih i polusuhih vina. S druge strane, šampion crnih vina je vino sorte cabernet sauvignon iz 2015. godine OPG-a Šime Škaulj.

Sve ostale dobitnike medalja i priznanja možete vidjeti ovdje, na stranicama Zadružnog saveza Dalmacije.

Komentiraj

Komentiranjem prihvaćaš pravila privatnosti i uvjete korištenja